ABA liga (Jadranska liga) je muška profesionalna košarkaška liga koja okuplja klubove iz regije. Sastoji se od timova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, a kroz njezinu nešto kraću povijest prolazili su i pokoji klubovi iz drugih regija. To su klubovi koji su posebno bili pozvani iz zemalja kao što su Bugarska (Levski), Češka (ČEZ Nymburk), Mađarska (Szolnoki Olaj) i Izrael (Maccabi Tel Aviv). ABA liga je nekoliko puta mijenjala svoj naziv zbog sponzora. Od 2001. do 2006. nazivala se Goodyear liga, zatim NLB liga od 2006. do 2011. i konačno AdmiralBet ABA liga od 2021. godine.

Dok ABA liga djeluje kao najviše regionalno natjecanje, nacionalne lige u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji i dalje postoje u manjem opsegu. Nakon završetka regularne sezone i doigravanja ABA lige, neki klubovi se vraćaju svojim nacionalnim natjecanjima u kasno proljeće.

2001. godine je ABA ligu, kao privatnu inicijativu, do 2015. godine vodilo slovensko društvo s ograničenom odgovornošću Sidro. Od tada je poslovanje preuzeo ABA League JTD, društvo sa sjedištem u Zagrebu specijalizirano za organizaciju sportskih događaja. Samu ligu organizira Jadranska košarkaška asocijacija, koja je punopravna članica ULEB-a (Unije europskih košarkaških liga) i ima pravo glasa kao članica upravnog odbora Euroleague Basketballa.

Aktualna ABA liga tablica

Ovdje možete vidjeti kako izgleda aktualna tablica ABA lige. Tablica se automatski osvježava nakon svake odigrane utakmice, a u njoj osim samog stanja bodova i pozicija ekipa, možete vidjeti i druge detalje kao što su omjeri pobjeda i poraza ekipa, postotak pobjeda te forma u zadnjih pet utakmica. Ako želite saznati i nešto više o samom klubu s tablice, klikom na njega bit ćete preusmjereni na stranicu s više podataka o tom klubu.

Kako biste vidjeli tablicu ove lige, kliknite na Standings.

Powered by

Aba liga rezultati uživo

Ovdje možete pratiti rezultat uživo svake utakmice ABA lige, ali i svih ostalih košarkaških liga koje se odvijaju taj dan:

Povijest košarkaške ABA lige

logotip ABA lige

U godinama nakon raspada SFR Jugoslavije i Domovinskog rata, sredinom do kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća, košarkaška tijela iz novih neovisnih država započela su neformalne razgovore o mogućnosti formiranja zajedničkog košarkaškog natjecanja. Cilj je bio popuniti prazninu nastalu raspadom bivše Jugoslavenske košarkaške lige, koja je svoju posljednju sezonu imala 1991./92.

Prva sezona ABA lige, tada poznate pod imenom Goodyear liga, održana je 2001./02., a u njoj je sudjelovalo 12 klubova. Natjecanje je počelo u jesen 2001. godine, a nastupile su četiri ekipe iz Slovenije, četiri ekipe iz Hrvatske, tri ekipe iz Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz Srbije. Prva utakmica odigrana je između Olimpije i Širokog u Ljubljani 29. rujna 2001. godine.

Unatoč tome što se težilo uključivanju najjačih momčadi s prostora bivše Jugoslavije, bio je primjetan izostanak klubova iz Srbije, posebice klubova s najvećim bazama navijača, poput Partizana i Crvene zvezde. Osnivači lige rijetko su javno raspravljali o ovom pitanju jer su se bojali reakcije medija. Objašnjenje za neupućivanje poziva srpskim klubovima često se vrtilo oko sigurnosnih razloga. Organizatori su bili zabrinuti zbog mogućih problema s publikom ako se hrvatski i srpski klubovi ponovno natječu u istoj ligi.

U sezoni 2002./03., ABA liga je doživjela značajne unutarnje promjene uz zadržavanje ukupno 12 momčadi. Ispale su četiri ekipe: Sloboda Dita, Budućnost, Triglav i Geoplin Slovan; a zamijenile su ih ekipe Maccabi Tel Aviv, Crvena zvezda, Borac i Zagreb.

Za dugoročni uspjeh lige bilo je ključno pronaći prihvatljive uvjete za uključivanje srpskih klubova. Međutim, predstavnici pet klubova YUBA lige: Partizana, Crvene zvezde, Hemofarma, FMP-a i Budućnosti, isprva su odbili ponudu jer je stav bio da ili svih pet klubova uđe u ligu ili nijedan. Uključivanje svih pet klubova zahtijevalo bi proširenje lige na 14 momčadi, što organizatori lige nisu bili spremni učiniti zbog povećanih operativnih troškova. Zvezda je prva odlučila krenuti u samostalne pregovore, a nakon nje su se ligi s vremenom priključili i preostali spomenuti klubovi.

Ovdje možete pogledati listu svih dosadašnjih pobjednika ABA lige:

SEZONAPOBJEDNIKDRUGOPLASIRANI
2021-22Crvena zvezda mtsPartizan
2020-21Crvena zvezda mtsBudućnost VOLI
2019-20Nije odigrano zbog koronavirusa
2018-19Crvena zvezda mtsBudućnost VOLI
2017-18Budućnost VOLICrvena zvezda mts
2016-17Crvena zvezda mtsCedevita
2015-16Crvena zvezda TelekomMega Leks
2014-15Crvena zvezda TelekomCedevita
2013-14CibonaCedevita
2012-13Partizan mtsCrvena zvezda Telekom
2011-12Maccabi Electra Tel AvivCedevita
2010-11PartizanUnion Olimpija
2009-10PartizanCibona VIP
2008-09Partizan IgokeaCibona VIP
2007-08Partizan IgokeaHemofarm
2006-07PartizanFMP
2005-06FMPPartizan Pivara MB
2004-05HemofarmPartizan Pivara MB
2003-04ReflexCibona VIP
2002-03ZadarMaccabi Elite Tel Aviv
2001-02Union OlimpijaKrka

Sustav natjecanja ABA lige

aba liga doigravanje

ABA liga koristi sustav natjecanja koji se sastoji od regularne sezone i doigravanja. U regularnoj sezoni, momčadi se susreću međusobno prema određenom ABA liga rasporedu utakmica. Svaka momčad igra domaće i gostujuće utakmice protiv ostalih timova lige. Nakon završetka regularne sezone, slijedi doigravanje u kojem se najbolje plasirane momčadi natječu za naslov prvaka. Točnije, osam najboljih ekipa na kraju regularnog dijela sezone sudjeluje u doigravanju (Playoffu).

Točan format doigravanja može varirati iz sezone u sezonu, ali obično se igraju eliminacijske utakmice ili serije na više pobjeda. U doigravanju, momčadi igraju po sustavu “Best-of-3”, odnosno sustavu u kojem dalje ide ekipa koja prva dođe do dvije pobjede. Dvije najbolje ekipe u doigravanju ulaze u finale ABA lige. Finale je ključni susret u kojem se odlučuje o prvaku lige. Pobjednik finala proglašava se prvakom ABA lige za tu sezonu.

ABA liga 2

Powered by

Ovdje se nalazi i tablica druge lige, poznate i kao ABA liga 2, u kojoj se natječe 14 klubova i koja služi kao niži rang ABA lige. Za tablicu kliknite na Standings.