NBA tablica, raspored i rezultati uživo

NBA (National Basketball Association) liga je po mnogočemu najjača košarkaška liga na svijetu. Ona se igra u 82 kola regularnog dijela sezone, nakon kojih će najuspješnije ekipe izboriti doigravanje, odnosno takozvani Playoff. Podijeljena je u dvije konferencije od po 15 klubova, a njihova su imena Istočna i Zapadna konferencija. Ovdje možete saznati nešto više o samoj NBA ligi, sustavu natjecanja i timovima te pogledati kako izgleda aktualna NBA tablica, pratiti NBA rezultat svake utakmice uživo i uvijek biti u toku s najnovijim zbivanjima.

NBA tablica Istočne konferencije i NBA tablica Zapadne konferencije

Kako biste vidjeli tablice Istočne i Zapadne konferencije, kliknite na Standings te odaberite konferenciju koja vas zanima.

Standings provided by Sofascore

NBA rezultati i raspored

Ovdje možete pratiti rezultat uživo svake NBA utakmice, ali i svih ostalih košarkaških liga koje se odvijaju taj dan:

Povijest NBA lige

NBA liga je osnovana 6. lipnja 1946. godine u New Yorku. Liga je nastala kao nasljednica nekoliko manjih košarkaških liga i organizacija koje su postojale u Sjevernoj Americi u to vrijeme.

U početku, bila je sastavljena od 11 timova, a prva utakmica odigrana je 1. studenog 1946. godine u Torontu. Prvih nekoliko godina lige bile su vrlo teške, s niskim prihodima i mnogim izazovima. Međutim, krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina liga je postala sve popularnija, zahvaljujući najvećim zvijezdama lige tog doba poput Georgea Mikan, Boba Cousyja, Dolpha Schayesa i Billa Russella.

U 1960-ima NBA liga je doživjela još veći rast popularnosti zahvaljujući igračima poput Wilta Chamberlaina, Jerryja Westa, Oscara Robertsona i Elgina Baylora. U tom razdoblju je doživjela i velike promjene u pravilima igre, uključujući uvođenje linije za tri poena i ograničavanje vremena koje ekipa ima za napad.

U 1970-ima NBA liga je postala još populatnija, a u tom razdoblju pojavili su se neki od najvećih igrača u povijesti lige, uključujući Kareema Abdul-Jabbara, Juliusa Ervinga, Larryja Birda i Magica Johnsona. Tijekom 1980-ih, NBA košarka je postala jedna od najvažnijih sportskih liga u SAD-u.

Tijekom 1990-ih, zahvaljujući igračima poput Michaela Jordana, Charlesa Barkleyja i Shaquillea O’Neala, NBA liga je postala neizostavni dio svakodnevice velikog broja ljubitelja sporta, ne samo iz Sjedinjenih Američkih Država, već i iz ostatka svijeta. Također, počeo se povećavati i broj stranih igrača u ligi što je uvelike pomoglo popularizaciji ovog natjecanja.

Danas, NBA liga je jedna od najpopularnijih sportskih liga u svijetu, s 30 timova koji se natječu u ligi. Poznata je po tome što okuplja najbolje košarkaške igrače iz cijelog svijeta, a igrači u NBA-u postaju globalne zvijezde zahvaljujući visokom stupnju medijske pokrivenosti i velikoj popularnosti koju NBA liga ima diljem svijeta.

Sustav natjecanja NBA lige

NBA liga je jedna od najpopularnijih profesionalnih sportskih liga na svijetu. Sustav natjecanja u poprilično je složen i sastoji se od nekoliko faza.

Prva faza natjecanja u NBA ligi je regularna sezona koja se obično igra od listopada do travnja. U regularnoj sezoni, NBA raspored nalaže da svaki tim igra ukupno 82 utakmice, 41 kod kuće i 41 u gostima, protiv svih drugih timova u ligi. Tijekom regularne sezone, timovi se boduju prema broju pobjeda i poraza. Timovi su rangirani prema postotku pobjeda, gdje najbolji timovi u svakoj konferenciji zauzimaju mjesta u Playoffu.

Sljedeća faza natjecanja u NBA ligi je upravo Playoff. Playoff započinje u travnju i traje sve do lipnja. Ukupno 16 timova, 8 iz svake konferencije, sudjeluje u Playoffu. Šest ekipa iz svake konferencije s najboljim plasmanom osigurava si Playoff, dok ekipe od sedme do desete pozicije igraju Play-In kako bi se odlučilo koje će još dvije od te četiri ekipe igrati u Playoffu. Playoff se igra u sustavu “Best of 7”, odnosno pobjednička je ekipa ona koja prva dođe do četiri pobjede. Tijekom Playoffa, timovi se bore za pravo da igraju u NBA finalu, a u finalu će sudjelovati najbolja ekipa Istočne konferencije i najbolja ekipa Zapadne konferencije.

NBA tablica - Playoff
Foto: Shutterstock

Nakon što jedna ekipa postane prvak NBA lige, liga održava Draft, gdje se biraju novi igrači za sljedeću sezonu. U NBA Draftu, timovi biraju mlade igrače sa sveučilišta, srednje škole i drugih profesionalnih liga. Redoslijed odabira određuje se prema uspješnosti timova u prethodnoj sezoni, pri čemu najslabiji tim dobiva prvu priliku da odabere igrača. Nakon Drafta, NBA liga organizira niz predsezonskih utakmica, a zatim započinje nova regularna sezona.

U NBA ligi postoje i posebni događaji tijekom sezone, poput All-Star vikenda, koji se obično održava u veljači. All-Star vikend uključuje različite događaje poput natjecanja u tricama, zakucavanjima i utakmicu zvijezda. Također postoji i nagrada za najboljeg igrača u ligi, koju dobiva igrač koji je tijekom sezone pokazao najviše znanja, vještina i doprinosa svom timu.

Uz to, NBA liga je poznata i po svom sustavu salary capa, koji ograničava koliko novca timovi mogu potrošiti na plaće igrača. Ovo pomaže u održavanju financijske ravnoteže u ligi i sprečavanju bogatijih timova da kupuju sve najbolje igrače, što bi moglo dovesti do neravnoteže u natjecanju. NBA liga također ima i poseban sustav za trgovinu igračima, koji omogućuje timovima da mijenjaju igrače s drugim timovima. Ovaj sustav je vrlo važan jer omogućuje timovima da poboljšaju svoje postave i naprave promjene u taktici ili strategiji igre.

Sustav natjecanja u NBA ligi je složen i zahtijeva puno napora, vještina i predanosti od svih igrača i trenera. Uz to, liga je i poslovni pothvat koji zahtijeva mnogo ulaganja i znanja o marketingu i upravljanju poslovanjem. Unatoč tome, NBA liga je jedna od najuspješnijih i najpopularnijih profesionalnih sportskih liga u svijetu, a njezina popularnost i utjecaj rastu iz godine u godinu. Igrači u NBA ligi su među najtalentiranijim i najboljim igračima u košarci, a fanovi diljem svijeta uživaju u praćenju njihovih igara i navijanju za svoje omiljene timove i igrače. Sustav natjecanja u NBA ligi ima svoje prednosti i nedostatke, ali je svakako jedan od najuzbudljivijih i najzanimljivijih sustava natjecanja u svijetu sporta.

Timovi

NBA teren
Foto: Shutterstock

U NBA ligi postoji stabilan sustav od 30 timova koji se natječu u istoj ligi svake sezone. Ovaj sustav je ustanovljen kako bi se osigurala stalnost i konkurentnost lige, kao i kako bi se osiguralo da svaka regija u Sjedinjenim Američkim Državama ima svog predstavnika u ligi (tu je i jedini kanadski tim u ligi – Toronto Raptors).

Timovi u NBA ligi se ne mijenjaju često, osim ako se dogodi neka iznimna situacija kao što su promjene vlasništva. To omogućuje igračima da razviju lojalnost prema svojim timovima i stvore čvrste veze s navijačima i zajednicama koje predstavljaju. Međutim, iako se klubovi ne mijenjaju često, NBA liga ima određene mehanizme za osiguravanje konkurentnosti lige. Na primjer, lošiji klubovi imaju pravo na bolje izbore na Draftu, što znači da mogu birati mlade i talentirane igrače kako bi poboljšali svoje postave. Osim toga, postoji i ranije spomenuti sustav plaćanja igrača koji ograničava plaće igrača, kako bi se osiguralo da klubovi mogu zadržati svoje najbolje igrače i pritom imati dovoljno novca da popune svoje ostale potrebe.

Ukratko, NBA liga se za razliku od drugih košarkaških liga sastoji od istih 30 timova koji se natječu u ligi svake sezone. To znači da ne postoji niži rang u koji će ispasti najslabije ekipe, niti viši rang u koji bi se najbolje ekipe trebale plasirati i napredovati na taj način.

Individualne nagrade

Postoji niz individualnih nagrada u NBA ligi koje se dodjeljuju igračima na kraju svake sezone. Ove nagrade su osmišljene kako bi se priznala izvrsnost i dostignuća igrača tijekom sezone, a neke od najvažnijih su:

Razlike u pravilima

NBA liga se po nekim svojim pravilima razlikuje od velikog broja drugih liga u svijetu, a spomenut ćemo par u usporedbi s europskom košarkom.

U NBA ligi, četvrtine traju 12 minuta, dok u europskoj košarci traju 10 minuta. Postoji i razlika u broju osobnih prekršaja koje igrač može napraviti prije nego što bude isključen iz utakmice. U NBA ligi je to šest osobnih prekršaja, dok je u Euroligi pet. Osim toga, u NBA ligi je linija za tri poena postavljena nešto dalje od koša nego što je to slučaj u Europi, a to postizanje koša za tri poena čini puno težim zadatkom u NBA-u, nego u nekoj od europskih liga.

Ako vas zanima popis kladionica u kojima se možete kladiti na NBA događaje, možete ga pronaći ovdje.