Kako se kreiraju kvote u kladionicama i kako ih iskoristiti u svoju korist?

Hrvoje
1 veljače, 2023
1429 pregleda
Kvote za kladionicu

Svaki sportski događaj na koji naiđete u kladionici ima svoju kvotu. Naravno, ne morate biti nešto posebno iskusni u klađenju kako biste znali da kvote predstavljaju neki oblik vjerojatnosti da će se događaj u ponudi ostvariti. Što je kvota veća, manje su šanse da će se događaj ostvariti, a vrijedi i suprotno. Dakle, što manju kvotu uplatimo, imamo veće šanse za dobitkom. Međutim, uz manju kvotu imamo i manji potencijalni dobitak jer se on računa kao umnožak uloga i kvote. To su neke osnove klađenja koje mora znati svatko, a oni nešto napredniji ljubitelji klađenja upoznati su i s time kako se kreiraju kvote.

Ako ne spadate među tu vrstu kladioničara, objasnit ću vam na koji način kladionice kreiraju kvote da konstantno budu u profitu te na koji način vi kao igrači možete prepoznati kvote kao isplative i iskoristiti ih u svoju korist koristeći jednostavne strategije.

Postavljanje kvota

kvote u kladionici
Foto: Shutterstock

Kao što sam rekao, kvota u kladionici je brojčani prikaz vjerojatnosti nekog događaja. Kada bi neki sportski ishod bio 100% siguran, kvota na njega iznosila bi točno 1.00. To znači da ne postoji nikakva šansa da će događaj završiti na neki drugi način, osim na onaj za koji je kvota 1.00. No, sasvim je jasno da takvu kvotu nema smisla igrati jer budući da se eventualni dobitak formira kao umnožak uplate i kvote, on bi bio jednak ulogu, dakle apsolutno neisplativ.

S obzirom na to da u sportu ništa nije 100% sigurno, nigdje nećete naići na ovu kvotu. Suprotno tome, zapravo ne postoji maksimalno velika kvota za neki događaj, već kladionica može postaviti kvotu koju god želi kako bi pokušala što realnije prikazati šanse za neki ishod. Spomenuo sam kako bi trebala izgledati minimalna i maksimalna kvota, no što je sa srednjom kvotom? Točnije, kvotom koja bi nam dala do znanja da su šanse za dva ishoda iste?

Mnogi bi mogli pomisliti, i bili bi donekle u pravu, da kvote na oba takva ishoda moraju iznositi 2.00 jer ako imamo dva potencijalna ishoda, a šanse za njih su jednake, logično je da trebamo dobiti dvostruki iznos našeg uloga. Međutim, kladionice ne funkcioniraju tako jer u tome nema sigurnog profita za njih. Reći ću stoga nešto više i o tome.

Sigurni profit kladionice

Kada bi neki sportski susret imao dva potencijalna ishoda, a šanse za oba su jednake, logično je da bi kvote na oba trebale biti 2.00. No, zašto ih onda ne pronalazimo u kladionici, već su kvote na njih uglavnom oko 1.85? -Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Kada bi kladionica postavila takve kvote, u teoriji bi se pola ljudi odlučilo odigrati na jedan ishod, a pola na drugi. Sukladno tome, kojim god ishodom sportski susret završio, polovica igrača bi ostvarila dobitak, a polovica bi izgubila okladu. Što se kladionice tiče, ona bi ostala na nuli i ne bi zaradila ništa budući da je zaradila uloge od osoba koje su izgubile, a isplatila duplo onima koji su pogodili.

Zato se kvote na takozvane 50-50 događaje gotovo nikad ne postavljaju na realan način kvotama 2.00, već one budu manje. Ako su kvote na dva ishoda jednakih šansi postavljene na 1.85 i 1.85, te u teoriji pola igrača odigra na jedan ishod, a pola na drugi, kladionica će ostvariti profit upravo zbog te razlike između kvote 1.85 i 2.00.

Upravo sam iz tog razloga to nazvao sigurnim profitom kladionice jer na kraju dana, kladionici je svejedno kojim će ishodom završiti neki susret, budući da teoretski ostvaruje profit koji god on bio. Svaka kladionica sama bira koliko želi da bude kvota na takve događaje kojima su šanse 50-50, tako da ćemo negdje pronaći kvotu na njih koja iznosi 1.80, dok će negdje možda premašivati i 1.90. Naravno, ne bih trebao posebno ni isticati da će biti puno isplativije igrati u kladionicama koje postavljaju veće kvote na takve ishode.

Kretanja kvota

Osoba analizira kretanje kvota u kladionici
Foto: Shutterstock

Nešto što ste mogli primijetiti u kladionicama je da kvote rijetko kada “miruju”. Točnije, ako se neki sportski susret igra za par dana i postavljene su kvote na njega, gotovo sigurne one neće biti iste na dan odigravanja tog susreta. Dakle, one se kreću i mijenjaju, a upravo to kretanje ovisi o nekoliko različitih faktora.

Jedan od tih faktora su sami igrači. Ako puno igrača kladionice ulaže svoja sredstva na jedan od ishoda, kvota na taj ishod će početi padati, odnosno počet će se smanjivati. Suprotno tome, kvote na drukčije ishode počet će rasti. Ono što je važno znati je da, iako kvota na neki ishod pada, to ne mora značiti da će ona sigurno proći, već se samo radi o činjenici da možda puno igrača uplaćuje na nju.

Drugi razlog kretanja kvote u jednom ili drugom smjeru svakako su informacije. Recimo da se radi o nogometnoj utakmici i nakon što su postavljene inicijalne kvote, pojavi se informacija kako će jedna od ekipa igrati s drugom postavom i odmarati svoje ključne igrače. Bez ikakve sumnje će kladionice gotovo odmah prilagoditi svoje kvote, ovisno o tome koja ekipa će odmarati, a koja će ići na pobjedu.

Vrste prikaza kvota

Kada sam navodio neke kvote kao primjer, koristio sam takozvani decimalni prikaz kvota u kojima su one prikazane kao broj s dvije decimale (npr. 1.30, 1.85, 2.50 itd.), no postoji i velik broj drukčijih prikaza kvota, ovisno u kojoj se zemlji kladite. Točnije, čak se i u nekim hrvatskim kladionicama može podesiti da one budu prikazane na taj drukčiji način. Decimalne kvote koje sam spomenuo još se nazivaju i europskim, a mnoge su od njih imena dobile upravo po nekim geografskim obilježjima.

Primjerice, uz europski prikaz kvote postoji još američki, britanski, pa čak i malezijski prikaz. No, zasad ću uz ovaj europski još objasniti i američki te britanski prikaz jer ostali se zaista jako rijetko koriste.

U američkom prikazu kvota, kada je jedna ekipa favorit, kvota na nju će uglavnom biti prikazana negativnim brojem, a taj broj će prikazivati koliko igrač mora uložiti, u ovom slučaju eura, kako bi osvojio točno 100 eura profita. Primjerice, ako je kvota na jednu ekipu -130, tada igrač mora uložiti 130 eura kako bi došao do dobitka 230 eura u kojem ostvaruje 100 eura profita. Suprotno tome, ako je kvota na neku ekipu pozitivna, recimo +240, ulogom igrača od 100 eura, on će ostvariti 240 eura profita.

U britanskom prikazu kvota, one su prikazane kao razlomci. Primjerice, kvota 3.00 će u britanskom prikazu biti 2/1. Ona nam odmah pokazuje koliki ćemo profit ostvariti s našim ulogom jer je 2/1 = 2. Kada 2 pomnožimo s ulogom od, npr. 10 eura, dobijemo 20 eura profita. Usporedimo to s decimalnom kvotom od 3.00 za potvrdu: Ako uložimo 10 eura na kvotu 3.00, dobitak bi trebao biti 30 eura, a to znači da ako oduzmemo ulog od dobitka, imamo točno 20 eura profita.

Strategije klađenja koje uključuju razumijevanje kvota

strategije za razumijevanje kvota
Foto: Shutterstock

Postoje dvije strategije klađenja koje vam želim posebno spomenuti, a one uključuju razumijevanje kvota i njihovo iskorištavanje za ostvarivanje profita. Strategija o kojoj ću prvo reći nešto više je takozvana “value bet” strategija. Radi se o klađenju gdje igrač proučava kvote na određeni događaj koje su postavljene u velikom broju drugih kladionica. S obzirom na to da će kvote na određeni događaj biti različite u kladionicama, postoji mogućnost da je jedna od njih postavila znatno veću kvotu na isti ishod od ostalih.

Tada igrači mogu odigrati na taj ishod baš u kladionici koja nije postavila realnu kvotu i ostvariti potencijalno puno veći profit nego što bi ostvarili inače. Upravo se zbog te dodatne vrijednosti ova strategija naziva value bet strategija.

Druga strategija o kojoj želim reći nešto više je strategija sigurnog profita. Ona također zahtijeva veliku dozu istraživanja, ali kao što joj ime kaže, igračima će osigurati siguran profit. Uz ovu strategiju potrebno je također istraživati kvote u raznim kladionicama i pronaći događaj u kojem su kvote na dva različita ishoda postavljene na način da igranjem na obje možemo ostvariti profit. Dakle, ako u jednoj kladionici odigramo ulog na jedan ishod, a u drugoj kladionici na neki drugi s prilagođenim ulogom, ukupni profit uvijek će biti veći od zbroja ta dva uloga. Zato sam tu strategiju nazvao strategijom sigurnog profita, a vjerujem kako mnogi misle da tako nešto ne postoji.

Međutim, iako je jako teško pronaći takve parove, ova strategija zaista postoji i koriste je mnogi stručnjaci i profesionalci.

Zaključak

Kvote su glavni i sastavni dio klađenja. One nam prikazuju kolike su točno šanse da bi se neki ishod mogao dogoditi, a mogu biti prikazane na različite načine. Na igračima je odluka koju od tih kvota će odigrati i kako će ona biti prikazana, a što više znanja o samim kvotama prikupe, imat će i veće šanse za dobitkom. Posebice je to slučaj ako žele pokušati iskoristiti neku od strategija klađenja koje uključuju proučavanje kvota i iskorištavanje situacija u kojima mogu pomoću njih ostvariti profit.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)