Online klađenje u stranim kladionicama – Koji su sve rizici?

Hrvoje
19 lipnja, 2023
1519 pregleda
Online klađenje u stranim kladionicama

Klađenje je, kao što svi znamo, aktivnost u kojoj igrači predviđaju ishod određenog događaja i postavljaju uloge u iznosima za koje smatraju da su realni. Kada je riječ o onima koji ne znaju kako klađenje funkcionira, oni bi mogli pomisliti kako nije bitno u kojoj kladionici uplaćuju svoj listić jer u principu svaka od njih ima istu svrhu. Isto tako, neće znati narojati neke razlike koje nosi online klađenje u stranim kladionicama i isti tip klađenja u onim domaćim. No, razlike itekako postoje, ali u današnje vrijeme nose i svojevrsne rizike.

U ovom tekstu želim vam ukazati na razlike između online klađenja u stranim kladionicama i onim domaćim, a zatim i na rizike te prednosti i mane igranja na takav način.

Prednosti koje nosi online klađenje u stranim kladionicama

Krenut ću prvo s prednostima online klađenja u stranim kladionicama. Njih ima zaista mnogo, a vrijedi spomenuti ona najbitnije. Bonusi u stranim kladionicama nerijetko su isplativiji od onih koje imaju domaće kladionice. Naravno, strane kladionice posjećuje puno više igrača i za razliku od konkurencije koja vlada u domaćim kladionicama, gdje se nekoliko kladionica natječe za simpatije domaćih igrača, velike svjetske kladionice imaju globalno tržište, što znači da broje milijune svojih korisnika iz svih dijelova svijeta. Tada bonusi moraju biti jedinstveni i darežljivi, a takvi i jesu.

Kod online klađenja u stranim kladionicama primijetit ćete neke značajke koje ne postoje u domaćim kladionicama. Neke od tih značajki su opcije ranije isplate, ulaganje sredstava od potencijalnog dobitka dok listić još nije obračunat ili pak označavanje para dobitnim iako još nije gotov. O svim tim značajkama može se napisati jako puno teksta, a mnogi domaći igrači još nisu nikada niti čuli za njih jer ih u domaćim kladionicama jednostavno nema. Kao i sve značajke, tako će i one vrlo vjerojatno doći u domaće kladionice, ali u stranim kladionicama one postoje već dugo vremena.

klađenje na nogomet putem mobitela
Foto: Shutterstock

Online klađenje u stranim kladionicama garantira i veću ponudu događaja. Tamo se može pronaći zaista velik broj sportova za klađenje, a za neke doslovno mnogi nisu niti čuli. Uz to, svaki od tih događaja često ima puno veći broj razrada na koje se moguće kladiti, što znači da bi i šanse za pronalaskom točnog ishoda mogle i trebale biti veće. Dodatna ponuda stranih kladionica isto je tako puno bogatija, ponajviše zbog postojanja live casina, odnosno casina u kojima igrači mogu igrati, a pratiti dealera uživo putem video prijenosa.

Kriptovalute su sve popularnije u današnje vrijeme, a strane kladionice prate te trendove te su omogućile uplatu sredstava za klađenje korištenjem upravo tog tipa valuta. To osigurava još brže transakcije i veću dozu anonimnosti jer se sredstva na taj način mogu slati bez ostavljanja osobnih podataka.

Za kraj, spomenut ću i poreze. U stranima kladionicama oni ne postoje pa ćete tako, primjerice, ako uložite 10 eura na kvotu 2.00 dobiti točno 20 eura, dok će u domaćim kladionicama iznos dobitka biti 18.05 eura jer će se od uloga kao manipulativni trošak oduzeti 0.50 eura te od dobitka kao porez državi još 0.95 eura. To je nešto što mnogi igrači ne vole, a zaista ih se ne može kriviti zbog toga.

Prednosti koje nosi online klađenje u domaćim kladionicama

Bilo bi vrlo nerealno reći kako domaće kladionice nemaju svojih prednosti u odnosu na strane. Iako se klađenje u stranim kladionicama zaista čini puno privlačnijim, pokušat ću spomenuti nekoliko prednosti koje domaće kladionice imaju u tom segmentu. Postojanje velikog broja fizičkih poslovnica je nešto što spada u očite prednosti domaćih kladionica. Ako se želite kladiti putem Interneta, ali vam metode uplate sredstava na račun ne odgovaraju, uvijek ih možete uplatiti u samoj poslovnici, a sredstva će se istog trenutka pojaviti na vašem računu.

Također, kada je riječ o metodama uplate, mnoge domaće kladionice nude svoje bonove koji su posebno kreirani za uplatu na stranici, tako da ne morate brinuti oko posjete poslovnici ako je nemate u svojoj blizini. Bonove je moguće kupiti na velikom broju različitih mjesta i vrlo su jednostavno i efikasno rješenje za uplatu sredstava na račun kladionice. Domaće kladionice su isto tako u potpunosti na hrvatskom jeziku što će svakako odgovarati onima koji nisu vješti s engleskim ili nekim drugim stranim jezikom. Lakše će tako moći pronaći događaje koji ih zanimaju za klađenje, kao i općenito efikasnije navigirati samom stranicom kladionice u kojoj igraju.

Promocije i bonusi su u domaćim kladionicama kreirani tako da budu prilagođeni željama i potrebama domaćih igrača, iako ti bonusi nisu toliko isplativi kao kad je klađenje u stranim kladionicama u pitanju. Ipak, ponekad je bolje da bonus bude krojen po tome što vas osobno zanima i po tome što želite igrati, nego da bude nasumičan i u konačnici neisplativ jer vam ne pruža nikakvu prednost.

dobitak nakon klađenja na nogomet
Foto: Shutterstock

Rizici klađenja u stranim kladionicama

Među prednostima igranja u domaćim kladionicama nisam naveo rizike koji postoje u onim stranima, a koje nećete pronaći u domaćim jer sam htio odvojiti nešto više prostora za posvetu upravo njima. Igranje u stranim kladionicama, koliko god privlačno izgledalo, sa sobom može nositi dosta rizika koje ćete svakako htjeti izbjeći. Prvi i najvažniji rizik je sigurnost. Na Internetu postoji jedan zaista velik broj online kladionica, a ako izuzmemo onih par svjetski poznatih i renomiranih, teško je reći možemo li vjerovati velikoj većini ostalih.

Nešto na što često možete naići na Internetu su izjave igrača o problemima na koje su naišli igrajući u stranim kladionicama, a većina tih problema nastaje kada je riječ o isplati sredstava. Zamislite samo situaciju u kojoj ste odvojili nešto svojih sredstava za klađenje u stranim kladionicama i ispostavilo se da ste bili jako uspješni te ste višestruko uvećali svoje novce. No, kada je došao red na isplatu, počeli su se gomilati problemi s pružateljem ponude i isplata se počela odugovlačiti. Zahtijevali su od vas da pošaljete dokumente, račune i slično, a kada ste to učinili, rekli su vam da dokumenti koje ste poslali nisu dovoljni.

To je samo jedan primjer problema s isplatama na koje igrači nailaze u stranim kladionicama i definitivno nitko ne želi da se to dogodi njemu. Rizik klađenja u stranim kladionicama može biti i postojanje pravila kakva ne postoje u domaćim kladionicama, a zbog kojih također možete izgubiti svoje listiće ili biti u problemima kada dođe red na isplatu sredstava. Mnoge od recenzija koje sam ranije spomenuo mogu biti i lažne, odnosno pisane od strane samih kladionica kako bi igračima poput vas djelovale privlačnijima, a na kraju se ispostavi sasvim suprotno.

Korisnička podrška u stranim kladionicama također često neće biti od pretjerane pomoći. Ponekad je to zbog nemogućnosti sporazumijevanja, a ponekad jednostavno agenti te podrške daju poprilično generičke odgovore i čini se kao da niti ne razgovarate sa stvarnom osobom. To može biti jako frustrirajuće, posebice ako tražite odgovor na neko pitanje koje vam je vrlo bitno i želite riješiti problem što je prije moguće.

Isplati li se klađenje u stranim kladionicama?

klađenje na nogomet putem mobitela
Foto: Shutterstock

Da mi je netko postavio ovo pitanje prije nekoliko godina, odgovorio da se apsolutno isplati jer strane kladionice kao Bet365 i druge nalik na nju imaju toliko dobrih značajki da ih je jednostavno nemoguće ignorirati. Danas ipak moram igračima preporučiti da to ne čine. Razlog zašto to kažem nije zato što je kvaliteta stranih kladionica manja nego što je bila nekoć, štoviše one su još bolje, ali postoji jedan bitan razlog zašto se ne isplati klađenje u stranim kladionicama. Taj razlog je sami zakon u Republici Hrvatskoj koji kaže kako su sve strane kladionice ilegalne jer ne plaćaju porez državi.

Većini stranih kladionica je tako i zabranjen pristup, odnosno ako pokušate posjetiti njihove stranice, bit ćete preusmjereni na stranice Porezne i u konačnici nećete niti uspjeti otvoriti željenu stranicu. Naravno, postoje neki drugi načini kako posjetiti te stranice uz VPN i slično, ali to vam svakako ne bih preporučio. Čak i ako izbjegnete ograničenja postavljena zakonom, kladionice vam možda neće htjeti isplatiti sredstva i mogli bi nastati razni oblici problema s isplatom i igranjem gdje ćete u konačnici ostati bez svojih sredstava.

Provjerite stoga ima li neka od domaćih kladionica ono što želite jer možda neće ni biti potrebe istraživati strane kladionice u potrazi za najboljim uvjetima igre. Ako vam se taj proces istraživanja čini napornim i nemate volje istraživati pojedinosti svake od domaćih kladionica, posjetite ovaj link na kojem sam ostavio recenzije svih hrvatskih online kladionica i napisao sve najbitnije detalje o svakoj od njih. Iz svake od recenzija možete saznati jako puno o kladionici i odabrati onu koja vam se čini najbolja.

Zaključak

Online klađenje u stranim kladionicama nekoć je bilo vrlo popularno u Hrvatskoj. Međutim, promjenom Zakona o igrama na sreću, to se promijenilo. Iako strane kladionice i dalje nude značajke koje su jako privlačne i broje milijune svojih korisnika, igračima iz Hrvatske više nisu dostupne i suprotno spomenutom zakonu je igrati u njima. Ako se taj zakon ikada promijeni i online klađenje u stranim kladionicama opet postane omogućeno, tada možemo ponovno govoriti o tome, no zasad jednostavno nemamo previše izbora.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)