Kako bi mogla izgledati budućnost sportskog klađenja?

Hrvoje
8 veljače, 2023
1421 pregleda
budućnost klađenja

Klađenje je aktivnost koja postoji poprilično dugo, možemo čak reći i otkad je čovječanstva. Ne treba stoga uopće sumnjati u to da će postojati i u dalekoj budućnosti. No, što se tiče one nešto malo bliže budućnosti, mnogi bi se mogli zapitati što ona nosi po tom pitanju. Teško je to zaista reći, ali neke stvari su poprilično jasne i, može se tako reći, neizbježne. Izdvojio sam stoga neke od značajki za koje sam uvjeren da ćemo uskoro imati u online kladionicama, a bit će nezaobilazne karike svake ponude.

Blockchain i kriptovalute

blockchain
Foto: Shutterstock

Jedno područje tehnologije koje će vjerojatno igrati glavnu ulogu u budućnosti sportskog klađenja je korištenje blockchaina. Iskorištavanjem transparentnosti i sigurnosti blockchaina, platforme za sportsko klađenje mogu pružiti sigurnije i pouzdanije iskustvo. To bi moglo biti osobito važno u slučaju decentraliziranih platformi za klađenje, gdje se korisnici mogu kladiti izravno jedni s drugima bez potrebe za središnjim tijelom.

Kriptovalute su i danas jako popularne, a mnogi ih uvelike koriste kao sredstva za ulaganje i plaćanje na Internetu. Uz to, velik broj stranih kladionica već je uvrstio kriptovalute u neka od primarnih sredstava uplate. Štoviše, postoje i kladionice koje su u potpunosti posvetile svoje metode uplata i isplata kriptovalutama. Često takve kladionice nazivam kripto kladionicama, a postoje i one koje volim nazvati hibridnim kladionicama. To su upravo kladionice koje imaju klasične metode uplate, ali istovremeno i kripto metode. One igračima zaista daju jedan velik izbor metoda uplate, a na samim igračima je da odluče koju od njih žele iskoristiti.

U hrvatskim kladionicama još uvijek ne postoji mogućnost uplate kriptovalutama, ali bez ikakve sumnje ćemo tako nešto uskoro moći vidjeti u njihovim ponudama.

Umjetna inteligencija

umjetna inteligencija
Foto: Shutterstock

Još jedna značajka koja bi mogla imati veliki utjecaj na sportsko klađenje je korištenje umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja. Ove tehnologije mogle bi pomoći platformama za sportsko klađenje da kreiraju informiranija predviđanja o ishodima utakmica, kao i da identificiraju te spriječe prijevare. Dodatno, umjetna inteligencija i strojno učenje mogu se koristiti za personalizaciju iskustva klađenja za korisnike, pružajući im prilagođene preporuke i uvide na temelju njihovih navika i preferencija klađenja.

Naravno, ovdje sam spomenuo samo kako bi umjetna inteligencija mogla pomoći kladionicama u budućnosti. No, što je s igračima? Mogu li oni na neki način koristiti umjetnu inteligenciju prilikom klađenja u svoju korist? Odgovor je apsolutno da. Umjetna inteligencija definitivno bi se trebala moći koristiti za različite oblike analiziranja rezultata i sportskih dvoboja, a to bi sigurno moglo dovesti do preciznijih predviđanja igrača kojima samo ostaje pravilno iskoristiti dobivene podatke i statistike.

Umjetna inteligencija svakog je dana sve popularnija, a vidjet ćemo hoće li i kada pronaći svoj put i do online kladionica.

Virtualna i proširena realnost

VR
Foto: Shutterstock

Tehnologije virtualne i proširene stvarnosti također bi mogle imati veliki utjecaj na budućnost sportskog klađenja. Omogućujući korisnicima da dožive virtualne sportske događaje na impresivniji i interaktivniji način, te tehnologije mogu pomoći u povećanju angažmana i uzbuđenja oko sportskog klađenja. Vjerujem da mnogi znaju što je virtualna realnost, ali bi im ovaj pojam proširene realnosti mogao biti stran. Srećom, objasnit ću ukratko oba.

Virtualna realnost je okruženje koje ne postoji, a u nju se osobu može smjestiti te ona može osjetiti neka nova iskustva. Primjerice, gledanje utakmice putem virtualne realnosti bilo bi kao da se nalazite na samim tribinama svoje najdraže ekipe. Naravno, to ne može zamijeniti osjećaj stvarnog odlaska na utakmicu, ali definitivno i bez ikakve sumnje bi bio vrlo popularan način gledanja utakmice. Ako u njega dodate i mogućnost klađenja na utakmicu, vrlo vjerojatno imate pravi hit.

Proširena realnost slična je virtualnoj jer će kreirati okruženje koje nije stvarno, ali za to će koristiti stvarne predmete iz naše okoline. Primjerice, prijenos nogometne utakmice prikazat će u vašem dvorištu ili kući tako što ćete sami odabrati gdje je želite gledati. Imajte na umu da su to samo neke moje ideje i primjeri, ali vrlo vjerojatno će to jednog dana biti ostvarivo i popularno.

Sama oprema za virtualnu realnost danas još nije isplativa mnogima, ali u budućnosti bi mogla biti i to bi moglo i trebalo dovesti do ogromne popularizacije klađenja i načina na koje gledamo sportske događaje.

Mobilno klađenje

mobilno klađenje
Foto: Shutterstock

Razvoj mobilne tehnologije također će vjerojatno igrati veliku ulogu u budućnosti sportskog klađenja. Omogućujući korisnicima da se klade s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, mobilno klađenje moglo bi pomoći u razvoju industrije i povećati dostupnost za širi krug ljudi. Da, jasno mi je da mobilno klađenje već postoji i svi se možemo kladiti gdje god bili. Međutim, ono je tek zagrebalo površinu onoga što bismo mogli imati u budućnosti.

Primjerice, sjetimo se kako su se sami mobiteli razvijali. U izuzetno kratkom roku, mobiteli su postali nevjerojatno moćni i s njima gotovo da možemo sve što možemo i s računalima. Sada pogledajmo koliko kratko tek postoje mobilne aplikacije za klađenje i koliko je vremena pred njima. Bez ikakve sumnje ovo nisu njihovi konačni oblici i ono što nosi budućnost je nepredvidivo, ali istovremeno i jako uzbudljivo svima koji vole klađenje.

Veći naglasak na odgovornom igranju

odgovorno igranje
Foto: Shutterstock

Iz svega što sam dosad napisao, jasno je da bi klađenje moglo dosegnuti neke dosad neviđene razine zabave i zanimljivosti. To sve dovodi do toga da bi se neki mogli možda i malo previše uživjeti u klađenje, a kao što znamo, to može biti opasno. Nešto bez čega je iz tog razloga vrlo teško zamisliti razvoj klađenja je stavljanje većeg naglaska na odgovorno igranje. Igrači u svakom trenutku moraju znati rizike koje sa sobom nosi klađenje, a čini se da će u budućnosti morati puno češće biti podsjećani na njih.

Zato očekujem da će razne smjernice za odgovorno igranje biti kreirane u budućnosti i da bi se istih trebalo strogo pridržavati.

Zaključak

Puno je toga što bismo mogli vidjeti u budućnosti klađenja, a nabrojao sam samo par stvari koje su meni pale na pamet. Definitivno sam puno toga i propustio jer je nemoguće sada točno predvidjeti što će budućnost donijeti. No, bilo kako bilo, jasno je da će klađenje ostati jedna vrlo popularna aktivnost, a trebalo bi postati i još popularnije ako se ostvare sve predikcije koje sam naveo. Zasad nam ne preostaje ništa drugo, no sačekati i vidjeti hoće li zaista biti tako!

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)