Kako uspješno analizirati sportski susret?

Hrvoje
28 siječnja, 2023
1156 pregleda
čovjek analizira sportske događaje

Ono što često volim ponoviti je kako je ključ uspješno postavljene oklade odraditi što precizniju i detaljniju analizu susreta na koji se kladite. Analiza sportskog susreta mnogima će imati drukčiji značaj, ali to ne mora uvijek biti loša stvar. Dok god nakon analize ostvarujete dobre rezultate sa svojim okladama, te biste se analize trebali držati. Međutim, ako ne odrađujete analizu ili vam nakon iste ishodi listića nisu profitabilni, vjerojatno je vrijeme za promjenu. Odlučio sam iz tog razloga kreirati jedan popis savjeta i smjernica koji će mnogima pomoći kako odraditi što bolju analizu i bez kojih ona jednostavno ne može biti potpuna.

Uspostavite redoslijed

Prije nego što uopće počnete analizirati susret koji vam je privlačan, odredite nekakav redoslijed kojim će teći vaša analiza, a koji je ujedno jednostavan kako bi se mogao iskoristiti za buduće oklade. Kada si stvorite prikladni redoslijed, analize će definitivno ići brže i lakše te će vam promaknuti manje bitnih detalja. Iako ću vam donijeti nekolicinu svojih savjeta i smjernica koje morate uzeti u obzir kod odrađivanja analize, ne morate ih implementirati u istom tom redoslijedu u kojem ćete ih pročitati. Analiza mora biti nešto osobno i jedinstveno kod svakog igrača, pa je tako i vi za sebe odradite kako vam najbolje odgovara.

Smanjite broj događaja na koje se kladite

Još nešto što smatram važnim za spomenuti je da morate smanjiti broj događaja na koje se kladite. Neki igrači samo tijekom jednog vikenda na svoje listiće mogu nabacati desetke parova i odigrati isto toliko oklada. Oni nešto bolji igrači, koji analiziraju susrete na koje igraju i znaju kako to učiniti, odigraju možda desetak listića, ali u cijelom mjesecu. Igrati na velik broj sportskih događaja jednostavno ne ostavlja vremena i prostora za analizirati ih sve ili jednostavno odradite ono što vam se čini kao analiza, a da zapravo niste istražili niti desetinu stvari koje ste mogli. Ako igrate samo jedan par u nekom dužem vremenskom roku, imate više vremena posvetiti mu se i analizirati sve što je bitno.

Statistike

Proučavanje podataka kod analize sportskog susreta
Foto: Shutterstock

Statistika je jedan široki pojam koji obuhvaća izuzetno puno podataka. Ovisno o tome na koji se sport kladite, u svakom trenutku ćete moći doći do velikog broja različitih podataka, a svi su oni lako dostupni uz Internet. Statistike su posebno bitne ako će se vaša oklada sastojati od parova kao što su, primjerice, brojevi golova određenih ekipa jer brzo i lako možete provjeriti povijest rezultata svake ekipe te vidjeti koliko postiže golova u prosjeku. Također, možete usporediti koliko golova postiže doma, a koliko u gostima te doći do zaključka odgovara li im protivnik s kojim igraju. Statistike se mogu primijeniti i za druge oblike oklada kao što su korneri, kartoni i slično.

Osim toga, u statistikama možete vidjeti i neke podatke na koje se ne možete kladiti, kao što je posjed lopte, ali unatoč tome mogu biti dobri pokazatelji u kojem bi smjeru utakmica trebala ići i na što je bitno obratiti pozornost.

Stil igre

Uz statistiku, nešto što možete posebno proučiti je sami stil igre ekipe na koju se kladite. Za primjer ću uzeti nogometnu ekipu. Ako ona voli igrati napadački nogomet, osim što bi moglo biti golova, na toj utakmici bismo mogli vidjeti i velik broj kornera. Suprotno tome, ako ekipa više preferira obrambeni nogomet i čekanje prilike za kontranapad, ta bi ekipa mogla napraviti više prekršaja od svojih protivnika, dobiti više kartona te bi općenito na utakmici moglo biti malo golova. Stil igre može reći puno o ekipi i dati naznake kakav bi kompletan susret mogao biti.

Međusobni omjer

Naravno, nešto što je nezaobilazno, a na što se referiraju čak i oni koji ne vole odrađivati pretjeranu analizu je međusobni omjer dvije ekipe ili igrača koji će igrati u paru koji smo odabrali. Ako vidimo povijest susreta tih ekipa ili igrača, dobit ćemo neke naznake tko bi mogao biti pobjednik idućeg susreta. Primjerice, ako je u 10 zadnjih međusobnih susreta neka ekipa slavila devet puta, jasno je da bismo mogli očekivati da će ona biti favorit za doći do nove pobjede. No, međusobni omjer može biti dosta varljiv, a objasnit ću i zašto u nastavku teksta.

Sastavi

Ako je neka ekipa kroz prethodne susrete bila dominantna u odnosu na svoje protivnike, to ne mora značiti da će se ta dominacija nastaviti jer moguće je da igrački sastav kojim ekipe raspolažu u tom trenutku više nije isti. Možda je ekipa koja je bila bolja prodala puno bitnih igrača ili je netko od glavnih igrača jednostavno ozlijeđen. Kako bi se znali sastavi za nadolazeću utakmicu, potrebno je voditi računa o tome kad ona počinje i provjeriti ih nekih pola sata prije početka utakmice, odnosno u trenutku kada oni postanu službeni. Zato je prigodno kladiti se uživo da stignete na vrijeme odigrati ono što mislite.

Također, kako biste znali je li netko od igrača ozlijeđen i hoće li biti spreman za nadolazeći susret, potrebno je konstantno pratiti vijesti i biti u toku prije nego što se odlučite ishitreno uplatiti listić.

Tko će suditi utakmicu

Sudac vadi žuti karton na nogometnoj utakmici
Foto: Shutterstock

Iako bi u idealnom svijetu trebalo biti potpuno nebitno tko će točno suditi utakmicu na koju se kladimo, ponekad upravo suci budu ključne figure određenih sportskih susreta. Oni svojim dobrim ili lošim odlukama mogu biti glavni razlog zašto je neka ekipa pobijedila ili izgubila, a stoga je bitno znati i tko će suditi utakmicu na koju se želimo kladiti. Kad god vam se ukaže prilika za to i do tih podataka možete doći, provjerite koji će suci “dijeliti pravdu” na utakmici na koju se želite kladiti. To vam može dati do znanja i prvenstveno koliko će biti prekršaja te kartona ili isključenja jer, kao što znamo, danas se u kladionicama nalaze ponude i na takve ishode.

Raspored utakmica

Vrlo je bitno da znate protiv koga i koliko mečeva su već igrale ekipe na koje se kladite, koji su bili rezultati i, ono što je najvažnije, koje utakmice slijede. Preopterećenost igrača postala je veliki problem u modernim sportovima, stoga vam definitivno preporučujem praćenje rasporeda utakmica koji može dati bolji uvid u trenutnu situaciju u nekom klubu. Pokušajte na to obratiti veliku pozornost, posebice prije važnih utakmica. Ako ekipa igra u dva ili više različita natjecanja, jasno je da bi se mogla čuvati i štedjeti u onom koje joj je manje važno, kako bi došla do boljeg rezultata u onom koje je bitnije.

Kreirajte račun na barem jednoj društvenoj mreži

Kreiranje računa na društvenoj mreži kako biste mogli lakše pratiti sportske analize
Foto: Shutterstock

Ako nemate račun na barem jednoj društvenoj mreži ili ne želite svojim osobnim računom pratiti velik broj sportskih ekipa, kreirajte račun koji će vam služiti samo za to. Društvene mreže su izvrstan izvor informacija koje često dolaze iz prve ruke te nam mogu reći mnogo toga što dosad nismo znali. Većina sportaša svakodnevni su korisnici društvenih mreža s vrlo popularnim računima.

Često objavljuju postove koji otkrivaju određene povlaštene informacije koje kladioničarima mogu pružiti izvrstan uvid u puno toga. Također, ranije sam spomenuo da pokušate saznati sastave ekipa prije utakmice. Upravo tu društvene mreže mogu imati dobru ulogu jer na mrežama kao Twitter i Facebook, ekipe obično objavljuju službene postave prije početka utakmice. Ovo je također vrlo korisno ako želite odigrati okladu prije utakmice.

Kretanje kvota

Za kraj bih spomenuo da morate posebnu pažnju posvetiti i tome kako se kreću kvote na događaj na koji se želite kladiti. Ispravno praćenje i analiza kvota jedna je od najtežih i najnaprednijih stvari u sportskom klađenju. To oduzima dosta vremena i zahtijeva puno discipline i strpljenja. Međutim, da biste postali bolji u klađenju, morate to barem probati. Najbolji igrači neprestano prate kladionice i kvote na određene događaje. To im pomaže da budu prvi koji će odgovoriti na neuobičajene promjene tečajeva, što potencijalno ima veliku vrijednost.

Iako naglašavam važnost svih gore navedenih smjernica, kretanje kvota ima puno veću isplativost ako se svlada i pravilno koristi. Dakle, ni na koji način ne pokušavam reći da je odustajanje od svega ostalog i samo praćenje kvota najbolji način da postanete uspješni u sportskom klađenju, ali definitivno spada u neke od najvažnijih smjernica. Nešto što još možete učiniti prije analize, a vezano je uz kvote, jest da sami pokušate formirati kvote na susret na koji se kladite prema svojim očekivanjima, a zatim provjerite koliko ste bili blizu. Naravno, što ste bliže pravoj vrijednosti kvota, znači da bolje poznajete ekipe ili igrače na koje se mislite kladiti, kao i trenutnu situaciju u kojoj se nalaze.

Zaključak

Klađenje bez analize jednostavno ne ide. Uvijek možete reći kako se kladite samo iz zabave pa ne stavljate neki preveliki naglasak na analizu susreta koje igrate, međutim, tako nikada nećete ostvarivati konstantne profite od klađenja i gubit ćete svoja sredstva. Naveo sam nekoliko smjernica na koje je bitno obratiti pozornost prilikom odrađivanja analize, ali ako vam na pamet pada još nešto što je za vas neizbježno kod analize, apsolutno se posvetite i tome. Ponovit ću još jednom, ako rezultati vaših analiza i postavljenih oklada nisu onakvi kakvima se nadate, vrlo vjerojatno problem leži upravo u analizi.

Lako je moguće da nešto krivo radite ili jednostavno podatke koji su pred vama krivo tumačite. Pokušajte doći do odgovora zašto je to tako i vidjet ćete kako će vaše oklade postati osjetno uspješnije nego prije.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)