Kako i kada igrati hendikep kladionica?

Hrvoje
13 ožujka, 2023
1065 pregleda
hendikep kladionica

Klađenje na sportske događaje već je dugi niz godina jedna od najpopularnijih aktivnosti za obožavatelje sporta. Kladionice to znaju i zato redovno nude različite opcije za klađenje. Jedna od njih postoji već poprilično dugo, a ujedno je i jedna od najuzbudljivijih. Naravno, po naslovu već znate da je u pitanju hendikep kladionica. Hendikep kladionica je tip oklade koji nije posve jasan velikom broju igrača te ga iz tog razloga izbjegavaju. Međutim, kada bi znali koliko može biti isplativ te koliko je zapravo jednostavan, vjerujem da bi odmah promijenili svoje mišljenje. Upravo ću zato pokušati reći nešto više o tome što je hendikep kladionica, koje vrste postoje i kako se točno koriste.

Što je hendikep kladionica?

klađenje
Foto: Shutterstock

Počnimo s onim zbog čega zapravo i jesmo ovdje, a to je definicija i objašnjenje što je uopće hendikep kladionica. Mnogima taj tip oklade još uvijek nije jasan, tako da je bitno objasniti ga. Hendikep je vrsta klađenja koja se koristi za izjednačavanje šansi između dviju momčadi koje igraju međusobno. Točnije, on se koristi najčešće kada je jedna od dvije ekipe u ponudi favorit, pa se onoj drugoj ekipi pokušava dati neka prednost prije početka utakmice.

Primjerice, ekipa A je puno veći favorit od ekipe B, pa tako u ponudi postoji hendikep od -1.5 za ekipu A. To znači da ćemo toj ekipi prije početka utakmice oduzeti 1.5 gol. U tom slučaju, kako bi ekipa A pobijedila s hendikepom mora pokriti taj minus u ukupnom rezultatu. Kako bi to učinila, mora slaviti s barem 2 gola razlike. Za primjer ću uzeti rezultat utakmice 2:0 za ekipu A.

Ako smo joj prije početka utakmice oduzeli 1.5 gol, znači da se u utakmicu ušlo s rezultatom -1.5:0. Kada je ekipa A postigla 2 gola, znači da je ukupni rezultat skočio na 0.5:0, što znači da je ekipa A pobijedila s hendikepom jer je postigla više (za 0.5) golova od ekipe B. Na isti način se moguće kladiti i na suprotni ishod, a takav par bi bio dobitan u slučaju da ekipa A ne uspije slaviti s 2 ili više golova razlike, jer će u tom slučaju imati manje golova od ekipe B.

Naravno, hendikepi u ponudi ne moraju striktno biti postavljeni na -1.5, već se kreiraju ovisno o tome koliko se zapravo očekuje da je jedna ekipa veći favorit od druge. Tako se može pronaći i hendikep -0.5, -2.5, -3.5 itd.

Igrati na suprotnu ekipu od one na koju je postavljen hendikep i koja je favorit ponekad se naziva i igranje na kontrahendikep, jer tada toj ekipi zapravo dajete prednost od 0.5, 1.5, 2.5, 3.5 itd. golova, što je poprilično logično.

Druge vrste hendikepa

Hendikep kladionica može doći i u drugim oblicima koji su možda ipak malo kompliciraniji. Ti hendikepi neće imati decimalni broj koji završava s .5, već će završavati s .0, .25 ili .75, a objasnit ću što to znači.

  • Kada odigrate na ekipu na koju je hendikep, primjerice -2.0, to znači da ćete ostvariti dobitak ako slavi s 3 ili više golova razlike, izgubit ćete ako slavi s 1 golom ili ne dođe do pobjede, dok će vam se vratiti ulog ako pobijedi upravo s ta 2 gola razlike.
  • Kada odigrate na ekipu na koju je hendikep, primjerice -2.25, to funkcionira kao da ste odigrali dva hendikepa istovremeno. Pola uloga otići će na hendikep kladionica od -2.0, a pola uloga na hendikep od -2.5. Sukladno tome će se računati i dobitci.
  • Kada odigrate na ekipu na koju je hendikep, primjerice -2.75, to također funkcionira kao da ste odigrali dva hendikepa istovremeno. Pola uloga otići će na hendikep kladionica od -2.5, a pola uloga na hendikep od -3.0. Na taj će se način računati i dobitci.

Kada igrati na hendikep kladionica?

klađenje
Foto: Shutterstock

Prvo i osnovno pravilo u igranju hendikep oklada je usavršiti svoje znanje o tom načinu klađenja. Nema apsolutno nikakvog smisla postavljati oklade na hendikep ako niste 100% sigurni kako funkcionira jer to je recept za neuspjeh. Dakle, prvenstveno naučite sve o tom tipu oklade.

Analiza je također ključna u igranju na hendikep kladionica. Ako ste je uspješno odradili i procijenili da će jedna ekipa ili igrač uspjeti pobijediti s hendikepom koji su postavile kladionice, tek tada ga odigrajte.

Ono što je još vrlo praktično je činjenica da većina kladionica nudi više hendikepa na isti susret. Tako možete u svakom trenutku pokušati odabrati neku sigurniju opciju koja će ujedno povećati šanse za dobitkom na vašem listiću.

Za kraj, imajte na umu da hendikep može biti u ponudi i za neke druge ishode, ne samo za golove i pobjede. Primjerice, može postojati hendikep u kartonima, kornerima i slično, a svi oni funkcioniraju na način koji sam ranije objasnio.

Koja kladionica nudi najbolju ponudu na hendikep?

Kada je hendikep kladionica tek postajao aktualan tip oklade, mnogi su istraživali koja kladionica ima najbolju ponudu na njega. To nije bio lak zadatak, posebice prije pojave online kladionica, a istraživanje takvih stvari moralo se vršiti u fizičkim kladionicama, znajući da se taj tip ponude nije mogao pronaći čak niti na teletekstu jer je on uključivao samo onu osnovnu ponudu.

Danas je to znatno lakše, prvenstveno iz očitih razloga: kladionice postoje na Internetu, a njihove ponude mogu se istražiti u svakom trenutku. Osim toga, s vremenom je i sama potreba za istraživanjem koja kladionica nudi najbolju ponudu za klađenje na hendikep gotovo pa nestala jer sada ta ponuda postoji u svim kladionicama. Jedino po čemu se kladionice razlikuju je kolike granice na određene hendikepe nude te koliko je općenito bogata njihova ponuda za takav tip oklade.

Neke su kladionice u tome bolje, dok su neke ipak nešto slabije. Na igračima je da istraže, a kao i uvijek, ako ne znate koje sve kladionice postoje u Hrvatskoj, slijedite ovaj link kako biste pronašli recenzije za svaku od njih. Tamo možete saznati puno više o njihovoj ponudi, bonusima, metodama uplate i isplate te još mnogo toga.

klađenje
Foto: Shutterstock

Zaključak

Hendikep kladionica je tip klađenja čije ime već u startu sugerira o čemu se radi. Hendikep znači neki nedostatak, a upravo se ekipama i igračima taj hendikep postavlja kako bi poslužio kao neki nedostatak. Iako se možda čini kao dosta kompliciran tip oklade, zapravo to uopće nije, jednom kada s razumijevanjem pročitate pravila klađenja s hendikepom.

Nadam se da ste u ovom tekstu naučili kako i kada igrati hendikep u kladionici te da vam je on u konačnici bio od pomoći.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)