Što znači hendikep u klađenju?

Hrvoje
2 lipnja, 2023
1164 pregleda
Što znači hendikep u klađenju

U današnje vrijeme, online kladionice su postale izuzetno popularne, a omogućuju ljubiteljima klađenja širom svijeta da uplate listić jednim klikom miša na računalu ili jednom potezom prsta na mobitelu. Čak i kada je tako, postoje oni igrači koji nisu detaljno upoznati sa svim pravilima klađenja. Jedno od takvih koje je danas gotovo pa neizbježno ako želite složiti neki listić s velikim šansama za dobitak odnosi se na hendikep u klađenju.

Hendikep u klađenju predstavlja jedan specifičan tip oklade koji se može primijeniti u svakom sportu na isti ili sličan način te su njegova pravila većinom ista za svaki od tih sportova. Točnije, ako znate pravilo za hendikep u nogometu, znat ćete i pravilo za hendikep u košarci, hendikep u tenisu itd. To je samo jedan jasan pokazatelj koliko je zapravo bitno svladati znanje kako funkcionira klađenje na hendikep jer to će vam otvoriti puno različitih opcija kod kreiranja listića kojima se možete okrenuti i koje vam mogu pomoći da kreirate listić koji će imati puno veće šanse za dobitkom.

Objasnit ću vam stoga što je hendikep u klađenju te navesti neke od najpopularnijih primjera klađenja tog tipa iz stvarne ponude kladionica.

Što je hendikep u klađenju?

Siguran sam da mnogi od vas znaju za pojam “hendikep” iz svakodnevnog života i da ste upoznati s njegovom definicijom. No, ako to nije slučaj, hendikep je pojam koji označava neki nedostatak, odnosno da nekome ili nečemu nedostaje nešto što bi inače trebalo postojati. Možda vam je sada malo jasnije kako se taj pojam može primijeniti na sport i sportsko klađenje, ali ako i dalje nije, ne brinite jer ću u nastavku pokušati što detaljnije opisati kako funkcionira klađenje na hendikep.

Sve što zasad morate znati jest da je hendikep neki nedostatak s kojim ekipa ili igrač mogu ući u sportski susret i koji ih stavlja u nešto težu poziciju od one u kojoj se nalaze na samom početku utakmice. Zatim kladionica određuje koliki će biti taj hendikep i koje će kvote biti adekvatne za njega, a na vama kao igračima je odluka hoćete li odigrati na taj hendikep, protiv tog hendikepa (kontrahendikep) ili ćete jednostavno preskočiti taj sportski događaj jer ne vjerujete da možete precizno predvidjeti njegov ishod. Pogledamo sada kako funkcioniraju hendikepi u nekim od najpopularnijih sportova.

Hendikep u nogometu

Udarac u nogometu
Foto: Pixabay

S obzirom na to da je nogomet nadaleko najpopularniji sport u gotovo svim kladionicama svijeta, pretpostavio sam da bi vas najviše moglo zanimati kako se kladiti na hendikep u tom sportu. Za primjer ću uzeti jednu utakmicu kojoj malo tko može odoljeti, a to je popularni El Clasico, odnosno utakmica između Real Madrida i Barcelone.

Recimo da Real Madrid ima kvalitetniju ekipu od Barcelone i igra na svom stadionu. Zbog toga je označen favoritom za pobjedu u utakmici i kvota na njegovu pobjedu znatno je niža nego kvota na neriješeni ishod ili pobjedu Barcelone. Naravno, ako je kvota dovoljno dobra na pobjedu Real Madrida, i dalje ćete možda poželjeti odigrati na nju, no što ako smatrate da će Real dominirati toliko da će slaviti s 2 ili više golova razlike? Na taj ishod kvota bi trebala biti nešto veća, a za vas ne postoji sumnja da će se takav ishod ostvariti. Tu u igru ulazi hendikep.

Ako se kladite na to da će Real Madrid slaviti s hendikepom, vi mu u startu dajete neki zamišljeni zaostatak, primjerice igrajući hendikep 0:1. Ako igrate na Real Madrid uz hendikep 0:1, to je kao da će ta ekipa u utakmicu ući sa zaostatkom 0:1, iako to nije stvarni rezultat. Kako bi vaša oklada u tom slučaju bila dobitna, ono što je potrebno je da Real Madrid pobijedi s barem 2 gola razlike, kako bi nadoknadio taj početni zamišljeni zaostatak od 0:1. Sukladno tome, ako ste odigrali na Real Madrid pri tom hendikepu, a utakmica ne završi pobjedom od 2 ili više golova razlike za tu ekipu, promašit ćete ovaj par jer Real nije uspio pokriti taj hendikep.

Uz to, možete odabrati taj hendikep koji prije utakmice daje prednost od 0:1 Barceloni te odigrati kako Real neće pokriti taj hendikep. Tada se radi o igranju na kontrahendikep, što također može biti vrlo pametno i isplativo. Imajte na umu da hendikep može biti i veći, primjerice 0:2, 0.3 itd., a sve ovisi koliko je neka ekipa velik favorit protiv druge ekipe. Hendikep najčešće može doći i u obliku decimalnog broja, primjerice -1.5, -2.5 itd., a u tom slučaju isto tako morate zamisliti da ekipa u utakmicu ulazi s tolikim zaostatkom.

Ako ekipa ulazi sa zaostatkom od -1.5 u utakmicu, tada mora slaviti s minimalno 2 gola razlike kako bi pokrila taj zaostatak jer će u suprotnom kontrahendikep biti dobitna oklada. Postoje još neke vrste hendikepa koje se koriste uglavnom u nogometu, ovisno o tome na koje decimale završavaju (.0, .25, .75), a vrijedi odvojiti nešto vremena i reći pokoju riječ o tome kako funkcioniraju.

Hendikep koji završava na .0

Kada je na neku ekipu, recimo još jednom Real Madrid, postavljen hendikep koji završava s .0, a za primjer uzmimo hendikep -1.0, kao što sam već naveo, tada ta ekipa u utakmicu ulazi s tolikim zaostatkom. Ako slavi s 2 razlike pokrit će hendikep, a ako bude neriješeno ili Barcelona dođe do pobjede, kontrahendikep će biti dobitan. No, što ako bude točno taj 1 gol razlike? -Tada će vam se vratiti vaš ulog i par će biti obračunat kvotom 1. Dakle, za razliku od hendikepa koji završavaju s .5 i imaju samo dva potencijalna ishoda, hendikepi koji završavaju s .0 imaju tri ishoda, a to su dobitni, gubitni i onaj koji igraču vraća ulog.

Hendikep koji završava na .25

Kada igrate na hendikep koji završava s .25, to je kao da igrate na dva susjedna hendikepa koji završavaju na .0 i .5 te na njih ulažete dvije polovice svog uloga. Primjerice, odigrali ste hendikep na Real Madrid od -1.25 golova, a uložili ste 10 eura. Tada je to isto kao da ste uložili 5 eura na hendikep -1.0 i 5 eura na hendikep -1.5. Ovisno o konačnom ishodu i tome jesu li hendikepi pokriveni, tako će vam biti isplaćeni i eventualni dobitci. Na primjer, Real Madrid je slavio rezultatom 1:0. To znači da će vam se vratiti pola uloga koji je postavljen na hendikep -1.0, dok ćete polovicu uloga postavljenu na hendikep -1.5 izgubiti.

Hendikep koji završava na .75

Kada igrate na hendikep koji završava s .75, to je također kao da igrate na dva susjedna hendikepa koji završavaju na .0 i .5 te na njih ulažete dvije polovice svog uloga. Primjerice, odigrali ste hendikep na Real Madrid od -1.75 golova, a uložili ste 10 eura. Tada je to isto kao da ste uložili 5 eura na hendikep -1.5 i 5 eura na hendikep -2.0. Ako je u tom slučaju Real Madrid slavio rezultatom 2:0, to znači da će vam se vratiti pola uloga koji je postavljen na hendikep -2.0, dok ćete polovicu uloga postavljenu na hendikep -1.5 izgubiti.

Hendikep u košarci

Košarkaška utakmica
Foto: Pixabay

Hendikep u košarci funkcionira na identičan način kao što sam opisao u nogometu, s time da u košarci nećete pronaći hendikepe koji završavaju na .25 i .75, što u konačnici znači da ćete i puno jednostavnije moći kreirati svoj listić ako se kladite na hendikep u košarci. Naravno, jedina značajnija razlika između hendikepa u košarci i hendikepa u nogometu je ta da će granice koje su postavljene u košarci biti nešto veće jer se radi o sportu u kojem se i postiže znatno više poena.

U košarci tako nije ništa čudno vidjet hendikepe koji imaju neke dvoznamenkaste vrijednosti kao -10.5 poena ili -15.5 poena, ali je klađenje i postavljanje oklada na njih u principu identično postavljanju hendikepa na nogomet i druge sportove.

Hendikep u rukometu

Rukometna utakmica
Foto: Pixabay

Hendikep u rukometu još je jedan primjer hendikepa koje igrači hrvatskih kladionica često vole igrati, a koji funkcioniraju na identičan način kao onaj kod nogometa i košarke. U rukometu također neće u ponudi biti hendikepa koji završavaju na .25 i .75, ali nešto su češći oni koji završavaju na .0 jer nerijetko imamo susrete dvije podjednake ekipe, a oklada na neriješen ishod nije jako popularna u tom sportu.

Hendikep u tenisu

teniski meč na zemljanoj podlozi
Foto: Pixabay

Hendikep u tenisu je tip hendikepa koji vrijedi posebno istaknuti, ne samo zato jer je tenis jedan od najpopularnijih sportova za klađenje danas. Vrijedi ga spomenuti jer se u ovom sportu nudi velik broj različitih načina za klađenje na hendikep. Taj hendikep može biti hendikep setova, gemova, poena i slično. Upravo tu treba paziti na što igrate jer je lako moguće da se zabunite i uplatite nešto što prvobitno zapravo niste htjeli. No, jednom kada svladate pravila hendikepa, a ona zaista nisu teška, vrlo brzo ćete shvatiti da je hendikep u tenisu nešto ponajbolje što možete odigrati u kladionici.

To kažem zato što tenis spada među sportove na koje se najisplativije kladiti, budući da je najlakše odraditi analizu za njega. U tenisu se samo jedan tenisač natječe protiv drugog (ako ne računamo parove) i manje je prostora za neke greške, dok u sportovima kao nogomet, na terenu istovremeno imamo 22 igrača pa je teško predvidjeti koji od njih bi mogao napraviti grešku koja će ekipu koštati utakmice.

Hendikep u ostalim sportovima

Gotovo svaki sport danas u svojoj ponudi ima neki tip hendikepa. Ono što je sjajno jest da u svim sportovima oni funkcioniraju identično i ako znate pravila klađenja na hendikep za jedan od njih, znat ćete ih za sve sportove. Ono što bih vam htio još jednom ponoviti je da imate na umu da će hendikep uglavnom uvijek biti postavljen na ekipu ili igrača koji se smatraju favoritima, dok će ponekad biti isplativo odigrati kontrahendikep na ekipu koja nije favorit. Uz dobru analizu, vrlo ćete lako prepoznati kada odigrati što i vjerujem da će vam ona pomoći da hendikepe kladionica iskoristite na najbolji mogući način.

Zaključak

Iako je sportsko klađenje u principu vrlo jednostavno, klađenje na hendikep je nešto što možemo uvrstiti u najkompliciranije oblike klađenja. Mnogi izbjegavaju hendikepe jer ne znaju kako funkcioniraju, a da pritom nisu niti svjesni koliko si umanjuju šanse za dobitkom tim činom. Hendikep oklade mogu biti jako isplative, a na vama je kao igračima kladionice da istražite sve podatke koje imate i pronađete parove u kojima je igranje na hendikep (i kontrahendikep) najisplativije. Nadam se da sam uspio odgovoriti na sva pitanja koja su vas mučila u vezi hendikepa i da ste sada spremni postaviti svoju prvu okladu tog tipa u nadi da ćete ostvariti neki dobitak.

Za kraj, htio bih vam usmjeriti pažnju na recenzije hrvatskih kladionica koje možete pronaći klikom ovdje. Na tom linku možete saznati sve o hrvatskim kladionicama i pronaći onu koja vam najbolje odgovara kako biste imali najbolje moguće iskustvo igranja!

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)