Uspješno klađenje na košarku

Hrvoje
22 srpnja, 2023
850 pregleda
klađenje na košarku

Košarka definitivno spada u najpopularnije sportove na svijetu, a to znači da će se naći i među najpopularnijim sportovima za klađenje. Klađenje na košarku jako je zanimljivo i kada se kladite na pravi način, bez ikakve sumnje ćete biti vrlo blizu solidnim zaradama. No, budući da košarka nije previše zastupljena u televizijskim prijenosima, barem ne u Hrvatskoj, mnogi nisu previše upućeni u situaciju u svijetu tog sporta i trebaju neke dodatne izvore informacija, kao i neke smjernice koje bi im mogle pomoći u tome koje korake poduzeti za klađenje na košarku.

Zato ću vam u nastavku teksta pokušati dati upravo neke takve smjernice na koje definitivno vrijedi obratiti pozornost. Razumijem da ste možda s nekima, ako ne i svima od njih već upoznati, no ako ste netko tko se uistinu pita što je potrebno za uspješno ili barem uspješnije klađenje na košarku, vjerujem da ćete pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

Odabir lige

Odabir košarkaške lige za klađenje može značajno utjecati na vaš uspjeh kada je klađenje na košarku u pitanju. Često znam reći, neovisno o kojem se sportu radilo, da je praćenje samo jedne određene lige ili par njih puno bolje nego igrati na gotovo sve što se nudi. Kada pratite jednu ligu imate veće shvaćanje za tu ligu i puno više informacije prije svakog odigranog kola. Stoga vam preostaje samo odrediti koju zapravo ligu želite pratiti te se zatim maksimalno fokusirati na nju, umjesto da pokušate istraživati na sve strane, a na kraju ne znate puno o niti jednoj od liga.

Kada se odlučujete na koju ligu usmjeriti svoje klađenje, važno je uzeti u obzir vaše znanje i ljubav prema tom sportu. Ako pratite i volite NBA, Euroligu ili neku drugu ligu, vjerojatno imate bolje razumijevanje momčadi, njihovih snaga i slabosti, poznajete igrače koji igraju u toj ligi i slično, a to vam daje prednost pri klađenju na tu ligu u odnosu na neke druge.

Imajte na umu i da neka jaka liga pruža više informacija, statistike, povijesnih podataka i analiza. Osim toga, dostupnost informacija o ozljedama igrača, izostancima ili transferima često je bolja u poznatijim ligama, što vam omogućuje donošenje puno boljih odluka prije nego što postavite okladu. Uz to, klađenje na popularnije lige pruža vam raznovrsnost oklada jer veći interes za te lige znači i veći broj razrada u kladionicama. U nastavku ovog teksta dotaknut ću se i najčešćih tipova oklada na košarkaške utakmice koje morate uzeti u obzir.

Postoje i dvije “vrste” liga koje se moraju razlikovati. To su NBA liga i europske lige. Neka se pravila u tim ligama razlikuju, a svakako vrijedi objasniti koje su razlike između tih liga.

koš u sportskoj dvorani
Foto: Shutterstock

Razlike između europske i NBA košarke

Iako se u principu radi o istom sportu, pravila u NBA ligi i u euroskoj košarci nisu ista. Zato možemo vidjeti da utakmice u NBA ligi završavaju s više poena, a to je jedna od ključnih razlika. NBA utakmice završavaju s više poena jer se i sama utakmica igra dulje. Dok u Europi košarkaška utakmica traje 40 minuta, gdje svaka četvrtina ima 10 minuta, u NBA ligi utakmica traje 48 minuta, a svaka četvrtina traje 12 minuta. Igrač će u europskoj košarci biti isključen nakon pet prekršaja, dok će se u NBA ligi to dogoditi nakon šest prekršaja.

Sami tereni u NBA ligi nešto su većih dimenzija od onih u Europi, a linija za tri poena također je udaljenija na američkim terenima u odnosu na one europske. Nešto što su mnogi primijetili je i da se u europskoj košarci suci puno strože drže nekih osnovnih pravila, dok u NBA ligi suci često znaju igračima progledati kroz prste kada primjerice naprave tri koraka i slično. Iako to možda ne zvuči kao nešto bitno za uspješno klađenje na košarku, takve stvari mogu u konačnici dovesti do još većeg broja poena na kraju utakmice.

Postoji još nekoliko razlika, ali vjerujem da ih ne moram nabrojati sve kako biste shvatili da se europska i NBA košarka pomalo razlikuju. Kada se kladite na košarku, te je stvari često bitno uzeti u obzir, a posebice kada donosite odluku na koju se ligu kladiti, kao što sam ranije spomenuo.

Klađenje na učinak igrača

lopta i koš
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanje klađenje na košarku, jedan od najpopularnijih tipova oklade je učinak igrača. Ova vrsta klađenja omogućuje vam da se usredotočite na pojedinačne igrače i njihov učinak tijekom utakmice. Postoji nekoliko razloga zašto je dobro kladiti se na učinak igrača u košarci.

Klađenje na učinak igrača vam omogućuje da se usredotočite na svoje znanje o pojedinačnim igračima i njihovoj formi, što može povećati vaše šanse za uspješno klađenje na košarku. Uz to, klađenje na učinak igrača čini utakmice još zanimljivijima za praćenje. Kada se kladite na učinak igrača, pažljivo pratite njegovu izvedbu tijekom cijele utakmice, umjesto samog praćenja rezultata. To vam može pružiti dodatno uzbuđenje i interes za utakmicu, bez obzira na to koja momčad na kraju pobijedi.

Također, klađenje na učinak igrača donosi više mogućnosti i jedan velik izbor. Možete se kladiti na različite aspekte igre pojedinih igrača, kao što su broj postignutih poena, skokova, asistencija, blokada i još mnogo toga. Ove različite opcije omogućuju vam da pronađete oklade koje najbolje odgovaraju pojedinim igračima i tako iskoristite ponudu za klađenje na košarku u svoju korist.

Najčešći tipovi oklada

Kao i gotovo svaki sport koji se može pronaći u hrvatskim kladonicama, tako i klađenje na košarku ima neke tipove oklada koje biste trebali najčešće koristiti. Ti tipovi oklada su sljedeći:

  • Oklada na pobjednika: Oklade na pobjednika su jednostavne oklade gdje birate pobjednika utakmice. Ono što bih vam preporučio je da umjesto ove oklade koristite okladu na konačni ishod jer u njoj će se računati pobjeda i u eventualnim produžecima, dok u običnoj okladi na pobjednika utakmice neriješenim ishodom gubite listić, osim ako niste odigrali dvozak na željenu ekipu.
  • Hendikep oklade: Hendikep oklade dodaju ili oduzimaju poene od favorita ili autsajdera kako bi se izjednačile šanse za pobjedu tih ekipa. Na primjer, favorit može imati negativni hendikep, dok autsajder ima pozitivni hendikep. Kako bi ekipa pobijedila s negativnih hendikepom poena, mora pobijediti s razlikom većom od iznosa hendikepa, a kako bi autsajder pobijedio sa svojim pozitivnim hendikepom, ne smije izgubiti s više razlike od hendikepa koji je odabran.
  • Ukupni poeni: Ove oklade fokusiraju se na ukupan broj postignutih poena tijekom utakmice. Kladite se na to hoće li ukupan broj poena biti iznad ili ispod određenog broja postavljenog od strane kladionice.
  • Učinak igrača: Ovo je oklada koju sam ranije spomenuo, a možete se kladiti na broj poena igrača, njegove asistencije, skokove itd.

Savjeti i tipovi

Korištenje savjeta i tipova drugih za klađenje na košarku može biti izuzetno korisno iz velikog broja razloga. Drugi kladioničari ili stručnjaci često imaju bogato iskustvo u klađenju na košarku, što im omogućuje pružanje detaljnijih analiza temeljenih na znanju i iskustvu. Te analize pomažu pri boljem razumijevanju momčadi, igrača i taktika, što može znatno utjecati na ishode vaših oklada.

Stručnjaci koji dijele svoje savjete često provode puno vremena analizirajući statistiku igrača, momčadi i rezultate. Korištenjem njihovih analiza, možete dobiti uvid u relevantne podatke i trendove koji vam mogu pomoći u donošenju dobrih odluka o tome što odigrati kada je klađenje na košarku u pitanju. To svakako može povećati vaše šanse za uspješne oklade.

Korištenjem tuđih savjeta i tipova također možete uštedjeti vrijeme i trud koji bi inače potrošili na istraživanje i analizu. Analiziranje podataka može biti zahtjevno i vremenski izazovno, a korištenjem već pripremljenih analiza drugih, možete nešto odigrati puno brže i efikasnije. No, bitno je u svakom trenutku ipak posvetiti nešto vremena i vlastitoj analizi jer niti osobe koje postavljaju tipove nisu uvijek bez greške. Možda se s nečim jednostavno ne slažete pa je najbolja opcija jednostavno ne odigrati tip koji ste pročitali.

lopta upada u kuš
Foto: Shutterstock

Zaključak

Klađenje na košarku je jedna od popularnijih aktivnosti među ljubiteljima prognoziranja sportskih ishoda. Budući da se radi o jednom od najpopularnijih sportova na svijetu, morate uvijek biti oprezni na koju se ligu kladite i koji tip oklade zapravo koristite. U ovom sam vam tekstu ostavio neke najbitnije smjernice za uspješno klađenje na košarku, a vjerujem da vam uvelike mogu biti od koristi.

Neke od tih savjeta i smjernica sigurno znate otprije, a neki su vam možda novitet koji biste mogli i trebali usvojiti u svom klađenju. Bilo kako bilo, pronađite ono što mislite da će vam biti od koristi i postanite uspješniji u klađenju na ovaj zabavni sport.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)