Najpopularniji tipovi oklada (3 glavna sporta)

Hrvoje
2 studenoga, 2023
492 pregleda
Tipovi oklada u kladionicama

Nogomet, košarka i tenis predstavljaju najpopularnije sportove za igrače kladionice koji traže uspjeh. Precizne odluke temeljene na analizi i razumijevanju različitih vrsta oklada ključ su uspješnog klađenja. U ovom tekstu ću se fokusirati na najpopularnije tipove oklada u ovim sportovima, pružajući vam uvid u to kako funkcioniraju.

Najpopularniji tipovi oklada na nogomet

klađenje na nogomet ima svoje tipove oklada
 • Pobjednik utakmice (1X2): Ovo je osnovni među tipovima oklade u nogometu. Igrači ovdje odabiru hoće li domaćin pobijediti (1), utakmica završiti neriješeno (X) ili će gost pobijediti (2). Ova oklada je jednostavna, ali pruža priliku za dobar dobitak.
 • Dvostruka šansa: Ova vrsta oklade pruža više šansi za dobitak igračima. U dvostrukoj šansi, igrači se mogu kladiti na dva od tri moguća ishoda utakmice. Na primjer, mogu odabrati domaćina ili neriješen rezultat (1X), goste ili neriješen rezultat (2X), ili pobjedu domaćina ili gosta (12). Ova opcija povećava šanse za dobitak, ali su i koeficijenti obično niži u usporedbi s klasičnim klađenjem na pobjednika utakmice.
 • Hendikep klađenje: U hendikep klađenju, jedna od momčadi ima “hendikep” ili zaostatak prije početka utakmice. Točnije, autsajderu u utakmici se u početku daje neka imaginarna prednost kako bi se izjednačile šanse obje ekipe za pobjedu.
 • Ukupan broj golova: Ova oklada uključuje predviđanje hoće li ukupan broj golova postignutih na utakmici biti veći (Over) ili manji (Under) od određenog broja. To je popularan izbor za klađenje na utakmicama koje obećavaju visok ili nizak broj golova.
 • Poluvrijeme/kraj: Ova oklada uključuje predviđanje rezultata na poluvremenu i na kraju utakmice. Igrači mogu kombinirati različite opcije kako bi povećali potencijalni dobitak.

Najpopularniji tipovi oklada na košarku

klađenje na košarku je jako popularno
 • Pobjednik utakmice: Ovo je osnovni od tipova oklada i u košarci. Igrači ovdje odabiru hoće li domaćin pobijediti (1), utakmica završiti neriješeno (X) ili će gost pobijediti (2). Ova oklada je jednostavna, a vrijedi spomenuti da je oklada na neriješen ishod uglavnom izuzetno velike kvote jer neriješen ishod u košarci nije čest rezultat.
 • Konačni ishod: Ova vrsta oklade uključuje predviđanje točnog konačnog ishoda utakmice. Dakle, ako utakmica završi neriješeno, igrači neće izgubiti svoju okladu, već će čekati da nakon produžetaka utakmica dobije svog konačnog pobjednika. Ovaj tip oklade eliminira rizik od gubitka listića prilikom neriješenog rezultata.
 • Broj poena: Klađenje na ukupan broj poena na košarkaškoj utakmici je popularna opcija. Igrači predviđaju hoće li ukupan broj poena biti veći ili manji od određenog broja. Ova oklada pruža mogućnost uzbudljivog praćenja tijeka igre i omogućuje klađenje na različite scenarije, uključujući i produžetke, ako je potrebno.
 • Hendikep klađenje: Hendikep klađenje na košarku jednako je hendikep klađenju na nogomet. Točnije, jedna od momčadi ima “hendikep” ili zaostatak prije početka utakmice. S druge strane, autsajderu u utakmici se u početku daje neka imaginarna prednost kako bi se izjednačile šanse obje ekipe za pobjedu.
 • Učinak igrača: Ova vrsta oklade omogućuje kladioničarima da se klade na performanse određenog igrača tijekom utakmice. Oni mogu predviđati broj poena, skokova i asistencija koje će igrač postići. Ova oklada pruža mogućnost analize igračevih sposobnosti, forme i povijesnih rezultata, čineći je popularnom opcijom za ljubitelje sporta koji žele pratiti pojedinačne igrače i njihov doprinos timu.

Najpopularniji tipovi oklada na tenis

tenis ima neke jedinstvene tipove oklada u kladionici
 • Pobjednik meča: Klađenje na pobjednika teniskog meča je osnovna oklada u tenisu. Kladioničari biraju koji će igrač ili igračica izaći kao pobjednik ili pobjednica na kraju meča. Ova oklada je jednostavna i najčešće se koristi u tenisu.
 • Ukupan broj gemova: Ova oklada uključuje predviđanje hoće li ukupan broj gemova odigranih u meču biti veći ili manji od određenog broja koji je postavila kladionica.
 • Hendikep gemova: Hendikep klađenje u tenisu dodaje ili oduzima broj gemova od određenog igrača prije nego što se meč započne. Hendikep oklada tako može izjednačiti šanse oba igrača za pobjedom.
 • Broj setova: Ova oklada uključuje predviđanje koliko će setova biti odigrano tijekom meča. Kladioničari se mogu kladiti na manje ili više od određenog broja setova, što pruža mogućnost klađenja na trajanje i intenzitet meča.
 • Prvi set/pobjednik meča: Ova oklada uključuje predviđanje tko će osvojiti prvi set i tko će biti pobjednik meča. Iako ovo spada u popularne tipove oklada na tenis, ipak se koristi nešto rjeđe i u situacijama u kojima igrači žele veću kvotu ako računaju na neki preokret.

Različiti tipovi oklada povećavaju šanse za dobitak

U sportskom klađenju, pravilna analiza različitih tipova oklada jako je bitna za povećanje šansi za dobitkom. Svi tipovi oklade nose sa sobom određenu razinu rizika i potencijalnog dobitka, ali pažljivo proučavanje sudionika sportskog događaja na koji se kladite može značajno povećati šanse za uspjeh.

Jako je bitno da pritom postoji razumijevanje specifičnosti svake oklade. Na primjer, klađenje na pobjednika utakmice uključuje analizu timskih performansi, povijesnih rezultata i trenutne forme igrača ili momčadi. Hendikep klađenje zahtijeva razumijevanje razlike u kvaliteti između protivnika, dok klađenje na ukupan broj poena ili golova traži proučavanje statističkih podataka o prosječnim rezultatima i stilovima igre.

Učinkovita analiza također uključuje praćenje vijesti o ozljedama igrača, promjenama u sastavima timova te vanjskim čimbenicima kao što su vremenski uvjeti ili domaći teren. Korištenje sportskih analitičkih alata i praćenje trendova može pružiti dragocjene informacije o prednostima i slabostima timova ili igrača.

Zaključak

Raznolikost sportova pruža igračima kladionice bogat izbor tipova oklada, gdje svaki dolazi sa svojim specifičnostima. Važno je imati na umu da je pravilno razumijevanje tipova oklada ključno za postizanje uspjeha u sportskom klađenju.

S nogometom, košarkom i tenisom kao najpopularnijim sportovima u kladionicama, dolazi i širok spektar tipova oklada. Od osnovnih tipova kao što su klađenje na pobjednika utakmice do složenijih opcija poput hendikepa, svaki sport nudi različite opcije za klađenje.

Važno je prepoznati da ne postoji univerzalni tip oklade s većim šansama od ostalih jer se izbor oklade temelji na analizi. Uz pravilno razumijevanje tipova oklada i specifičnosti svakog sporta, igrači mogu pronaći optimalne opcije koje odgovaraju njihovom znanju i preferencijama. U konačnici, stručnost i pravilna analiza trebali bi pomoći igračima da maksimalno iskoriste svoje šanse u različitim tipovima oklada.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)