Koji su sportovi više, a koji manje isplativi za klađenje?

Hrvoje
31 siječnja, 2023
1133 pregleda
sportovi koji se mogu pronaći u kladionici

Svi mi prilikom klađenja tražimo idealni sport koji će nam pružiti najviše šansi za dobitak. Također, istovremeno želimo izbjeći sportove u kojima nije lako predvidjeti ishod i koji bi mogli naštetiti našem budžetu. Iako se čini suprotno, to je poprilično težak zadatak. Glavni razlog tome je što velika većina kladioničara, više-manje prati iste popularne sportove, a upravo neki od tih sportova nisu dobri za klađenje. Navest će neke od najpopularnijih sportova u kladionici te objasniti jesu li isplativi za klađenje ili ne. Također ću spomenuti neke sportove kojima biste trebali pružiti više šansi u klađenju, a vjerojatno to ne radite.

Nogomet

Nogomet je isplativ sport za klađenje
Foto: Shutterstock

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu bez ikakve sumnje. Upravo zato ima i najviše svojih igrača u kladionici, a kada vam kažem da je jedan od najgorih sportova za klađenje, malo tko će mi povjerovati. Međutim, to je istina, a objasnit ću i zašto. Prvo moram reći da apsolutno razumijem privlačnost klađenja na nogomet. Kao što rekoh, glavni razlog je sigurno popularnost, a u većini kladionica postoji i najveći broj razrada upravo na nogometne događaje. Isto vrijedi za klasično, ali i klađenje uživo, a igrači u ponudi mogu pronaći gotovo sve što su zamislili. Uz to, upravo će za nogometne događaje biti omogućen i velik broj prijenosa u kladionici, a to je nešto što bi automatski moglo privući igrače da se klade upravo na taj sport.

Glavni i najočitiji razlog zašto se ne kladim na nogomet jasan je već pri prvom pogledu na parove koji se nude u kategoriji nogometa. Tu vidimo da utakmica može završiti s tri potencijalna ishoda. U većini sportova ne postoji neriješen rezultat pa je samim time i puno lakše pogoditi tko će biti pobjednik utakmice. Drugi dosta očiti razlog je činjenica da je nogomet sport u kojem se definitivno najčešće može dogoditi da autsajder iznenadi favorita i dođe do povoljnog rezultata. To je upravo zato što je nogomet sport u kojem se do zgoditka dolazi jako teško, a samo jedna greška na utakmici može napraviti prevagu.

Nakon jedne greške i primljenog gola, mijenja se gotovo cijeli pristup utakmici i ponekad se nemoguće vratiti u nju. U drugim sportovima to nije slučaj i favorit puno lakše može okrenuti stvari u svoju korist. Puno se tu još razloga može navesti, a u današnje vrijeme se sve više ekipa pokazuje dobrima i ravnopravnim s velikanima, posebice jer velike ekipe imaju puno više utakmica u godini nego prije. To su samo neki od razloga zašto se ne kladim na ovaj sport i osobno ga ne bih preporučio nikome.

Košarka

košarka je popularan odabir ljubitelja klađenja
Foto: Shutterstock

Košarka je, suprotno nogometu, sport koji bih preporučio mnogima, a vjerujem da je poprilično isplativa. Košarka tijekom godine nudi razna natjecanja, kako klupska, tako i reprezentativna, a najpoznatija dva su svakako NBA i Euroliga. No, posebno ću se osvrnuti na NBA zbog jedne specifičnosti. Utakmice u NBA-u se igraju gotovo svaki dan, a u toj ligi ima 30 ekipa. Svaka od tih ekipa ima neke igrače koji se ističu i zato je omiljena za klađenje na učinke igrača. Njihove učinke je, po mom mišljenju, puno lakše predvidjeti nego same ishode utakmica.

Razlog tome je nevjerojatno mnogo statistika koje postoje o svakom od njih. Svaki igrač većinom ima svoju određenu minutažu koju provede u igri, a za taj period u prosjeku uglavnom uzima sličan broj šuteva i postiže neke slične brojke. Istražujući protivnika i koliko poena prima s koje pozicije, kao i ekipu igrača na kojeg se kladimo, možemo doći do sjajnih dobitaka. Primjerice, ako u nekoj ekipi postoje dva igrača koja postižu više poena od ostalih, a jedan od ta dva igrača neće igrati, gotovo garantirano će onaj drugi imati velik broj poena.

S obzirom na to da neke ekipe moraju igrati dva dana zaredom i to na dva različita mjesta, to se također može uzeti u obzir prilikom kreiranja predikcije jer bi tada ekipa mogla biti ispod nekog svog prosjeka u toj drugoj utakmici. Postoji još velik broj faktora koje vrijedi istražiti, a koji košarku čine sjajnom za klađenje.

Tenis

Tenis spada među najpopularnije sportove u kladionici
Foto: Shutterstock

Tenis je također sport kojem dajem zeleno svjetlo kada je riječ o klađenju. Štoviše, on spada u sportove na koje se možda i najbolje kladiti. Razlog tome je što u tenisu igra samo jedan igrač protiv drugog. Kada je manje igrača na terenu, manje je onih koji mogu napraviti neku neočekivanu grešku, a lakše je i istražiti te analizirati jednog igrača nego cijelu ekipu. U tenisu se puno toga može istražiti o igraču i zaista steći precizan dojam je li u formi ili ne.

Uz to, postoje različiti tipovi igrača i imaju neke karakteristike koje se svaki meč mogu očekivati od njih. Primjerice, neki igrači su vrlo dobri na svom servisu, ali nešto slabije pokrivaju teren i suprotno. Ako se sastanu dva igrača s jakim servisima, za očekivati je velik broj gemova i kratke poene. U tenisu je i klađenje na favorite znatno lakše od klađenja na favorite u sportovima kao nogomet te favoriti slave u puno većem broju situacija. Isto tako, tenis se igra na dva ili tri dobivena seta, tako da zaostatak od jednog seta nije nešto što se ne može nadoknaditi jer svaki set je gotovo pa priča za sebe.

Rukomet

Rukomet ima velik broj obožavatelja među kladioničarima
Foto: Shutterstock

Rukomet je sport koji je poprilično popularan u Hrvatskoj, pa sam ga odlučio također uvrstiti na ovu listu. Sport je to na koji se, po mom mišljenju, isplati kladiti, ali sport koji nije tako lako pratiti i naučiti. Ponajprije je razlog tome činjenica da on nema toliku količinu statistika za kladioničare kao prethodno spomenuti sportovi, a vrlo je lako propustiti neki važan događaj ili vijest.

Rukomet je stoga sport koji bi za klađenje preporučio samo onima koji ga zapravo prate i upućeni su u zbivanja na terenu, ali i izvan njega. No, vrijedi istaknuti da se radi i o sportu u kojem većinom favoriti dolaze do pobjede te je zaista jasna razlika između nešto boljih ekipa i onih slabijih tako da čak i oni koji nisu vjerni pratitelji rukometa mogu pogoditi dosta toga samo na osnovu kvota postavljenih u kladionici.

Ostali sportovi

Velik broj sportova može se pronaći u kladionici
Foto: Shutterstock

Mislim da sam naveo četiri najpopularnija sporta za klađenje u Hrvatskoj, a što se tiče ostalih sportova, mogu reći da vrijedi sličan pristup kao i kod rukometa. Nemojte se kladiti na nešto u što niste upućeni jer to je automatski hendikep za vas u samom startu. No, ako pratite neki sport i on postoji u ponudi kladionice, okušajte se u njemu te pokušajte doći do profita. Često u tim nešto manje popularnim sportovima možemo pronaći bolje kvote jer one neće padati na favorite, upravo zato što se malo igrača kladi na njih,

Ponekad kvote možda neće biti ni postavljene na najprecizniji način i moći će se pronaći neka vrijednost u njima. Bilo kako bilo, ako smatrate da ste u nečemu dobri, dajte si šansu u tome.

Bonus – esport

Esport je sve popularniji u kladionicama
Foto: Shutterstock

Esport definitivno ne spada u najpopularnije događaje za klađenje u Hrvatskoj, ali bih ga preporučio svima. Za one koji ne znaju, u kategoriju esporta se ubrajaju sve one video igre koje se igraju kompetitivno i profesionalno. Tako se u ponudama kladionica može pronaći i desetak esport igara u ponudi, a svaka je drukčija i jedinstvena. Također, esport događaji imaju sjajne kvote i ako znate kako se neka video igra iz ponude zapravo mora igrati i koja su njezina pravila, bit ćete u sjajnoj poziciji za klađenje na esport.

Uz sve to, neke video igre konstantno se nadograđuju i svakom nadogradnjom dobivaju neke nove značajke. Te značajke mogu utjecati na ishode, a kladionice su kroz vrijeme pokazale da ne prilagođavaju često svoje kvote tim promjenama. Ako ih naučite iskoristiti, u esportu zaista možete doći do sjajnih profita te bih ga zato preporučio svima koji se vole kladiti i koji žele tom aktivnošću zaraditi.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)