Što je konačni ishod kladionica i na koje sportove se igra?

Hrvoje
6 studenoga, 2023
477 pregleda
konačni ishod kladionica u košarci

Kladionice pružaju igračima mogućnost da se klade na ishod različitih sportskih susreta, a tipovi oklada koji postoje su različiti. Konačni ishod kladionica odnosi se na predviđanje ishoda određenog sportskog susreta, ali ujedno se razlikuje od klasične oklade na pobjednika.

U ovom članku ću istražiti značenje konačnog ishoda kladionica i reći na koje se sportove ovaj tip oklade igra jer, ako niste znali, oklada na konačni ishod, koliko god bila popularna, ne postoji u nekim sportovima jer jednostavno nema smisla ubacivati je u njih. No, o svemu tome ću u nastavku, stoga počnimo!

Što je konačni ishod kladionica?

Oklada na konačni ishod predstavlja klasičan oblik sportskog klađenja u kojem igrači pokušavaju predvidjeti ishod određenog sportskog susreta, ali s malim dodatkom. Ono što ovu vrstu oklade čini izuzetno zanimljivom i uzbudljivom jest činjenica da se predviđanja odnose na konačnog pobjednika u sportskim utakmicama koje mogu eventualno otići u produžetke, jedanaesterce, sedmerce ili bilo koji drugi ekvivalent tih udaraca kojima se određuje pobjednik. Za razliku od nekih drugih vrsta oklada koje se temelje isključivo na regularnom vremenu utakmice, oklada na konačni ishod uzima u obzir sve moguće scenarije koji mogu dovesti do određivanja pobjednika.

Ova vrsta oklade obuhvaća širok spektar sportova, uključujući nogomet, ali samo u nekim situacijama o kojima ću reći nešto više u nastavku. Ova vrsta klađenja zahtijeva pažljivo promišljanje i analizu timova jer u procjenu se mora uzeti više faktora. Igrači koji se odluče za okladu na konačni ishod moraju biti svjesni svih mogućnosti koje utječu na ishod utakmice, uključujući i produžetke. Time je konačni ishod kladionica izazovan, ali istovremeno i izuzetno uzbudljiv način sudjelovanja u sportskom klađenju.

Na koje sportove i kada se moguće kladiti na konačni ishod

u nogometu se ponekad moguće kladiti na konačni ishod

Mogućnost klađenja na konačni ishod pruža igračima širok spektar sportskih događanja na kojima mogu testirati svoje vještine. Ova vrsta oklade primjenjiva je na različite sportove, uključujući i neke od najpopularnijih. Važno je napomenuti da se oklada na konačni ishod odvija kada je regularni dio utakmice završen neriješenim rezultatom, ali se mora odabrati pobjednik tijekom produžetaka i slično.

Na primjer, u košarci ili hokeju, regularni dio utakmice može završiti neriješeno, no utakmica mora dobiti konačnog pobjednika, pa će se tako igrati produžeci kako bi se odredio pobjednik. Slično tome, u nogometu, utakmica može završiti neriješeno, ali u raznim turnirima jedna ekipa mora proći dalje, dok će druga ispasti. U tom slučaju, utakmica će ići u produžetke, a eventualno i na jedanaesterce, gdje će se konačni ishod odlučiti.

Kada odigrate na konačni ishod neke utakmice, to znači da uglavnom očekujete da bi utakmica mogla biti neizvjesna i da u njoj možda nećete znati pobjednika nakon kraja regularnog vremena. Tako se možete i donekle osigurati od promašaja ako ekipa koju podupirete ne ostvari pobjedu u regularnom vremenu.

Koji sportovi ne nude klađenje na konačni ishod

u tenisu ne postoji klađenje na konačni ishod

Postoje i određeni sportovi na koje se nije moguće kladiti na konačni ishod. Najbolji primjer takvih sportova uključuje tenis, stolni tenis i odbojku. Razlog tome leži u specifičnostima tih sportova, gdje ne postoji unaprijed određeno vrijeme trajanja meča i utakmice, već se igraju setovi ili poeni sve dok jedna ekipa ili igrač ne postignu određeni rezultat koji ih vodi do pobjede.

U tenisu, mečevi se igraju u obliku gemova i setova, a pobjednik je onaj tko prvi osvoji određeni broj setova, što rezultira pobjedom u meču. Slično tome, odbojkaški mečevi traju sve dok jedna od ekipa ne osvoji tri seta, a svaki set se igra do 25 poena pod uvjetom da jedna ekipa vodi barem dva poena razlike (osim petog i zadnjeg seta koji se igra do 15). U ovim sportovima, nema unaprijed određenog vremenskog okvira u kojem će se meč ili utakmica završiti, zbog čega se ne može predvidjeti konačni ishod na isti način kao što je to moguće u sportovima sa strožim vremenskim ograničenjima.

Stoga, sportske kladionice ne nude opciju klađenja na konačni ishod u tim sportovima jer samo klađenje na pobjednika je ujedno i klađenje na konačni ishod.

Alternativa klađenja na konačni ishod kladionica

osoba se kladi online na laptopu

Dvoznak predstavlja privlačnu alternativu klađenja na konačni ishod u situacijama kada postoji mogućnost neriješenog rezultata koji može otići u produžetke. Klađenje na dvoznak uključuje odabir dvije opcije umjesto jedne: 1X (pobjeda domaćina ili neriješen rezultat) i X2 (neriješen rezultat ili pobjeda gostiju). Ova strategija klađenja omogućuje igračima da pokriju sve moguće ishode, uključujući i situaciju kada utakmica ide u produžetke ili neki drugi oblik dodatnih igračkih situacija.

Primjerice, u nogometnoj utakmici, ako se kladite na dvoznak 1X, vaša oklada će biti dobitna ako domaći tim pobijedi ili ako utakmica završi neriješeno u regularnom vremenu, a zatim ide u produžetke. S druge strane, klađenjem na dvoznak X2, vaša oklada će biti dobitna ako utakmica završi neriješeno u regularnom vremenu ili ako gostujući tim pobijedi.

To omogućuje igračima veću fleksibilnost i širi spektar mogućnosti, smanjujući rizik od gubitka uloženog novca u slučaju produžetaka ili drugih dodatnih igračkih situacija. Dvoznak kao alternativna opcija klađenju na konačni ishod pruža igračima veću kontrolu nad okladama i povećava šanse za dobitkom jer ako utakmica završi neriješeno par je automatski pogođen i ne mora se čekati konačan ishod.

Zaključak

Konačni ishod kladionica pruža igračima uzbudljivu mogućnost klađenja na raznolike sportske susrete. Ova vrsta klađenja nije samo ograničena na regularno vrijeme utakmice, već uključuje i dodatne igračke situacije poput produžetaka, jedanaesteraca ili sličnih ekvivalenata. Igrači se suočavaju s izazovom predviđanja konačnog pobjednika, čak i u situacijama kada se rezultat može odlučiti nakon produžetaka ili penala.

Važno je napomenuti da se ova vrsta oklade ne primjenjuje u sportovima kao što su tenis, stolni tenis i odbojka, gdje nema unaprijed određenog vremenskog ograničenja. Također, vrijedi spomenuti da se dvoznak pojavljuje kao korisna alternativa klađenju na konačni ishod, omogućavajući igračima da pokriju različite scenarije, uključujući i situacije kada utakmica ide u produžetke.

Ova fleksibilnost u klađenju čini sportsko klađenje još intrigantnijim, a igrače potiče da pažljivo prate igru, analiziraju timove i donose bitne odluke. Kroz konačni ishod i dvoznak, sportsko klađenje postaje dinamično iskustvo koje pruža uzbuđenje i izazov, istovremeno pružajući mogućnost ostvarivanja dobitka.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)