Što je sistemski listić i kako funkcionira

Hrvoje
10 ožujka, 2023
1186 pregleda
Sistemski listić

Sistemski listić je jedna od najpopularnijih vrsta listića među ljubiteljima klađenja. On se koristi za smanjenje rizika i povećanje šansi za dobitak, ali zahtijeva znanje i iskustvo kako bi se iskoristile prednosti koje nudi. Pokušat ću vam pobliže objasniti kako se koristi sistemski listić te u kojim situacijama je najbolje posegnuti za njime.

Što je sistemski listić?

graf
Foto: Shutterstock

Sistemski listić ili sistemsko klađenje je vrsta klađenja koja postoji u svim hrvatskim kladionicama i u kojoj se na listiću prije svega mora naći barem dva para. Ako igrač odabere barem dva para na koja želi odigrati, tada može početi planirati koji točno sistem želi odigrati. Naime, sistemska oklada dopušta mu da u nekim situacijama može promašiti barem jedan par od onih koje je odigrao, a da pritom i dalje ostvari dobitak. Taj dobitak će, naravno, biti manji od onog kojeg bi dobio da je odigrao samo na dobitne parove, ali ovako si je mogao dozvoliti i pokoji promašaj te unatoč tome doći do dobitka.

Mnogi bi se mogli zapitati zašto onda ne igrati sistemski listić svaki put, umjesto onog klasičnog koji gubimo odmah nakon prvog promašaja? Odgovor je jednostavan: sistemske oklade nisu isplative za sve parove, već ih je poželjno igrati samo u određenim situacijama i na određene odabire. No, o tome ću reći nešto više u nastavku.

Kada je najbolje odigrati sistemski listić?

Ranije sam spomenuo da sistemski listić nije poželjno igrati uvijek, već u određenim situacijama. Točnije, najbolje ga je igrati u situacijama u kojima imate nešto više parova na svom listiću, a oni su velikih kvota. Tada i pokojim promašajem možete doći do solidnog dobitka jer kada su sve kvote niske, uglavnom će potencijalni dobitak nakon promašaja biti vrlo nizak, ponekad i znatno niži od samog uloga.

Kada sam se već dotaknuo uloga, sistemski listić poželjno je igrati i na velike uloge. U tom slučaju možete unatoč promašaju doći do dobitka, a u nekim situacijama ga igrate samo kako bi vratili barem dio svog velikog uloga. Još jedan slučaj kada je pametno odigrati sistemski listić je kada imate puno parova na listiću koji počinju u isto vrijeme. Tada često nemate mogućnost osigurati se ako vam je ostao jedan ili dva para za dobitak, pa je poželjno eliminirati taj potencijal gubitka jednim ili više promašaja, što ne bi bio slučaj kada bi vam ti parovi ostali zadnji na listiću.

Kako se računa dobitak na sistemskom listiću?

Računanje
Foto: Shutterstock

Ono što igračima ide u korist u ovoj eri klađenja putem Interneta je činjenica da se na stranici kladionice potencijalni dobitci za sve kombinacije računaju automatski i igrači ne moraju brinuti oko toga. Štoviše, velika većina ih niti ne zna kako ga izračunati čak ni kada bi morala. Pokušat ću vam stoga na što jednostavniji način objasniti kako se računa potencijalni dobitak na sistemskom listiću.

Zamislimo za primjer jedan jednostavni listić koji ima samo dva para, a igrač je odigrao sistem u kojem smije promašiti jedan par. Dakle, postoje tri potencijalna dobitna ishoda listića:

 • Ako igrač pogodi oba para
 • Ako igrač pogodi samo prvi par
 • Ako igrač pogodi samo drugi par

To znači da će se ukupni ulog na listiću podijeliti na tri dijela jer postoje tri potencijalne kombinacije. Recimo da je uložio 6 eura, a to znači da će za svaku kombinaciju ulog biti 2 eura. Pogledajmo kako izgledaju dobitci ovisno o ta tri potencijalna ishoda:

 • Ako igrač pogodi oba para, ukupni dobitak bit će zbroj sve tri kombinacije
 • Ako igrač pogodi samo prvi par, ukupni dobitak bit će ulog od 2 eura pomnožen kvotom tog prvog para
 • Ako igrač pogodi samo drugi par, ukupni dobitak bit će ulog od 2 eura pomnožen kvotom tog drugog para

Vrlo vjerojatno ste shvatili sve dosad napisano i računanje dobitka sistemskog listića čini se jednostavnim. No, što u situaciji u kojoj imate, primjerice, 10 parova na listiću? Tada postaje praktički nemoguće za igrača da sam izračuna sve potencijalne kombinacije jer njih zna biti i više od 10 tisuća u određenim situacijama, ovisno o odabiru sistema i broju parova na listiću. Upravo zato sam rekao kako je odlična stvar da se svi potencijalni dobitci automatski računaju na stranici kladionice, tako da igrači oko toga ne moraju brinuti.

Prednosti i nedostaci sistemskog klađenja

Prednosti i nedostaci
Foto: Shutterstock

Nakon svega što sam spomenuo vezanog uz korištenje i uplatu sistemskih listića, pokušat ću rezimirati i ukratko izvući koje su prednosti i mane koje sa sobom nose sistemski listići.

Prednosti sistemskog klađenja

 • Smanjuje rizik od gubitka sredstava: Sistemsko klađenje omogućuje stvaranje više kombinacija oklada na jednom listiću, što smanjuje rizik od gubitka sredstava jednim ili više promašaja.
 • Povećava šanse za dobitak: Kombiniranjem oklada, sistemsko klađenje povećava šanse za dobitak u usporedbi s klađenjem na klasičan način.
 • Igrač može vratiti dio uloga: Igrači koji koriste velike uloge mogu riskirati s nekim parovima jer u sistemskom klađenju ponekad mogu uz pokoji promašaj svejedno vratiti dio svog uloga.
 • Alternativa je osiguravanju listića: Igrači koji vole osigurati svoj listić ne moraju brinuti oko toga ako su odigrali sistemski listić jer će u nekim situacijama imati garantiran dobitak čak i prije završetka zadnjeg para.

Nedostaci sistemskog klađenja

 • Često nije isplativo: Sistemsko klađenje često nije isplativo kada se igra na parove nešto manjih kvota.
 • Ponekad je potreban veći ulog: Kako bi sistemski listić bio isplativiji, ponekad je potrebno povećati ulog da bi listić imao smisla.
 • Zahtijeva više znanja i iskustva: Korištenje sistemskog klađenja zahtijeva nešto više znanja i iskustva nego klasično klađenje.

Zaključak

Sistemsko klađenje je način klađenja koje igračima omogućuje kombiniranje više oklada na jednom listiću, u kojem je moguće promašiti pokoju od njih te svejedno doći do nekog dobitka. Time se smanjuje rizik od gubitka sredstava na jednom paru i povećavaju se šanse za dobitak u usporedbi s klasičnim načinom uplate listića. Kako bi igrač bio bolji u sistemskom klađenju, mora biti upoznat s načinom na koji ono funkcionira, kako se računaju potencijalni dobitci i kada je zapravo najbolje koristiti ga.

Preporuka je da ipak ne koristite sistemsko klađenje ako i dalje niste u potpunosti sigurni kako ono funkcionira. Međutim, ako vam je sve jasno, vjerujem da možete profitirati od tog tipa klađenja i preporučio bih vam ga kako biste si istovremeno povećali šanse za dobitkom i smanjili rizik od gubitka.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)