Uspješno klađenje na esport

Hrvoje
5 kolovoza, 2023
1408 pregleda
klađenje na esport

Klađenje je već dugo popularna aktivnost punoljetnih osoba diljem svijeta, ali klađenje na esport to nije. Radi se o tipu klađenja koji je popularan tek nekoliko godina unazad i definitivno se nije oduvijek nalazio u ponudama kladionica. Glavni razlog tome je popularizacija esporta zadnjih godina, a mnogima možda nije u potpunosti jasno kakav je to tip sporta i što on uključuje.

Iz tog ću razloga u ovom tekstu prvo objasniti što je uopće esport, a zatim vam dati neke jako korisne savjete za klađenje na tu disciplinu. Spomenut ću i što morate uzeti u obzir prilikom tog tipa klađenja i na koji način vam to može pomoći da ostvarite bolje rezultate i profite.

Što je esport?

Esport, poznat i kao elektronički sport, predstavlja oblik natjecanja u videoigrama na profesionalnoj razini. Ova vrsta natjecanja okuplja igrače iz cijelog svijeta koji se nadmeću u različitim videoigrama, pri čemu se često koriste popularni naslovi kao što su League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Overwatch, Fortnite i mnogi drugi. Esport se razvio iz amaterskih gaming zajednica koje su se natjecale u lokalnim turnirima, da bi postao masovna industrija s milijunima gledatelja i ogromnim nagradnim fondovima.

U esportu se igrači natječu pojedinačno ili u timovima, gdje se njihova vještina, taktičko razmišljanje, brzina reakcije i strategije stavljaju na kušnju. Ova vrsta natjecanja zahtijeva dugotrajne treninge i razvijanje specifičnih vještina kako bi se postigla konkurentska razina. Timovi često imaju menadžere, trenera i analitičare koji ih podržavaju u postizanju najboljih rezultata.

Esport je stekao ogromnu popularnost zahvaljujući live streamingu na platformama kao što su Twitch i YouTube. Gledatelji mogu pratiti svoje omiljene igrače i timove uživo, pratiti turnire i natjecanja te sudjelovati u interakciji s drugim gledateljima putem chatova. Organizatori esport događaja također unaprjeđuju produkciju i prijenose uživo s komentatorima koji pružaju analize i zabavu gledateljima. Ogromni rast esport industrije privukao je i sponzore, oglašivače i investitore. Esport turniri i lige danas imaju milijune dolara u nagradnim fondovima, a igrači u nekim slučajevima postaju čak i globalne zvijezde.

Esport također igra važnu ulogu u razvoju gaming industrije, potičući razvoj novih igara, inovacija i tehnologija. Sve više sveučilišta i obrazovnih institucija također uključuje esport u svoje sportske programe, pružajući priliku talentiranim igračima za obrazovanje i buduću karijeru u ovoj disciplini.

esport igrač za računalom
Foto: Unsplash

Rast popularnosti esporta

Popularnost esporta je doživjela značajan rast tijekom posljednjih nekoliko godina i postala je globalni fenomen koji privlači milijune ljudi diljem svijeta. Ključni faktor koji su pogodovao ovom velikom rastu je tehnološki napredak, koji je omogućio lakši pristup igrama i online streaming platformama, kao što je Twitch, koji sam ranije spomenuo. To je stvorilo veliku bazu gledatelja koja može pratiti svoje omiljene igrače i timove uživo, stvarajući jedinstveno iskustvo interakcije.

Društvene mreže također su imale značajan utjecaj, omogućujući igračima, timovima i organizatorima da dosegnu široku publiku, gradeći zajednice oko svojih brendova i razmjenjujući informacije s fanovima. To je potaknulo masovni angažman i širenje entuzijazma za esport na globalnoj razini. Ulazak velikih sponzora i oglašivača u esport industriju dodatno je pojačao njezinu popularnost. Brojne tvrtke iz različitih industrija ušle su u esport putem sponzorstava s igračima i timovima, što je povećalo financijski potencijal esporta i omogućilo organizaciju većih i bogatijih turnira.

Profesionalizacija esporta isto tako je doprinijela rastu njegove popularnosti, osiguravajući bolju infrastrukturu i razvoj talenata. Nagrade su isto tako postale sve atraktivnije za mlade igrače koji žele ostvariti uspjeh i zaraditi od svoje strasti prema igrama. Podrška tradicionalnih sportskih organizacija i klubova je uz sve to odigrala važnu ulogu u popularizaciji esporta. Brojni sportski klubovi i organizacije prepoznali su potencijal esporta te su uložili u formiranje esport timova i sudjelovanje u natjecanjima, što je stvorilo još veću legitimnost esporta i potaknulo interes javnosti.

Uz sve navedene faktore, rast popularnosti esporta se očekuje i u budućnosti, a vidjet ćemo koju će razinu dosegnuti u konačnici.

Koje su najpopularnije igre u kategoriji esporta?


Najpopularnije igre u kategoriji esporta mijenjaju se tijekom vremena jer uvijek dolaze neki novi naslovi, a popularnost postojećih varira. Međutim, nekoliko igara je konstantno ostalo među najpopularnijima i najznačajnijima u svijetu esporta, pa tako i u klađenju na esport. Evo nekoliko primjera najpopularnijih esport igara danas:

  • League of Legends (LoL): Razvijena od strane Riot Gamesa, LoL je MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igra koja se smatra jednom od najvećih esport igara na svijetu. Dva tima od pet igrača svaki borbe se kako bi uništili bazu protivnika. Igra privlači ogroman broj gledatelja i ima ogromnu bazu igrača diljem svijeta.
  • Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO): CS:GO je taktička pucačina koja povezuje igrače u dvije ekipe. Igra je poznata po svojoj konkurentnosti i esport sceni koja uključuje neke velike turnire koje uživo prate milijuni gledatelja.
  • Dota 2: Razvijena od strane Valvea, Dota 2 je slična League of Legendsu, točnije bila je i inspiracija za kreiranje LoL-a. Princip igre stoga je vrlo sličan.
  • Fortnite: Ova Battle Royale igra Epic Gamesa postala je ogroman fenomen s impresivnim brojem igrača i gledatelja. Njena kombinacija borbe i izgradnje privlači igrače svih dobnih skupina.
  • Overwatch: Ova igra Blizzard Entertainmenta igra spaja elemente pucačine i timske borbe. Raznolikost likova omogućava različite taktike, što privlači gledatelje i natjecatelje.
  • Call of Duty: Serijal pucačina Call of Duty također ima snažan esport status s raznim turnirima i ligaškim natjecanjima, a radi se o dugovječnoj igri koja ima pregršt nastavaka.

Osim ovih, postoje i druge popularne esport igre kao što su Hearthstone, Rocket League, Valorant, Rainbow Six Siege, Street Fighter i mnoge druge. Popularnost ovih igara može se mijenjati u skladu s novim izdanjima i trendovima u svijetu igara, ali su igre s navedenog popisa imale najkonstantniji utjecaj na esport scenu.

Tipovi oklada za esport događaje

esport igrači igraju videoigru
Foto: Unsplash

Vrijeme je da se vratimo klađenju na esport. Obično vam volim predstaviti neke od najpopularnijih tipova oklada za sport o kojem pišem, no ovdje je to malo teže budući da svaka igra koja spada u esport ima neka drukčija pravila. Klađenje na esport tako nudi pregršt različitih tipova oklada i svaka će igra imati neke svoje najčešće tipove oklade.

Primjerice, League of Legends je igra koja igračima nudi oklade kao što su broj killova, broj uništenih tornjeva ili broj ubijenih zmajeva, dok će Counter Strike: Global Offensive u ponudi imati broj rundi, hendikep rundi i slične tipove oklada. Kako biste shvatili što pojedini tip oklade znači za svaki od ovih esport događaja, poželjno je da se upoznate s igrom o kojoj je riječ. Naravno, to ne mora značiti da je trebate igrati, ali dovoljno je da pogledate prijenos nekog natjecanja ili stream popularnih igrača kako biste shvatili o čemu se radi i koja su pravila.

Vrlo vjerojatno vam se neće svidjeti svaka od esport igara i fokusirat ćete se na jednu ili dvije, što je zapravo vrlo dobro za klađenje na esport. Tako ćete biti u toku s događanjima i to bi trebalo pomoći s vašim rezultatima oklada i trebali biste ostvarivati profit.

Klađenje na esport uživo

Klađenje na esport uživo postalo je sve popularnije među ljubiteljima kladionice i gaming zajednicama diljem svijeta. Ova vrsta klađenja omogućuje postavljanje oklade tijekom samog događaja, što igračima pruža jedinstvenu mogućnost da donose odluke temeljene na trenutnom stanju igre i izvedbama igrača. Postoji nekoliko razloga zašto klađenje na esport uživo može biti korisno i uspješno.

Klađenje uživo omogućuje igračima bolje razumijevanje igre i trenutnih performansi igrača ili timova. Gledajući prijenose esport događaja uživo, igrači mogu analizirati strategije, taktike i stilove igre, što im pomaže u donošenju boljih odluka što odigrati. Uz to, klađenje na esport uživo pruža veću fleksibilnost u odabiru oklada. Budući da se događaji odvijaju u stvarnom vremenu, igrači mogu reagirati na promjene u igri ili rezultatima te donositi oklade prema svojim prosudbama i predviđanjima.

Besplatni prijenosi esport događaja online također igraju jako bitnu ulogu u popularnosti klađenja uživo. Gledatelji mogu pratiti događaje na velikom broju mjesta na Internetu te pratiti promjene u igri. To omogućuje bolje razumijevanje igre, što igračima također pomaže da donose bolje odluke. Klađenje na esport uživo pruža i jedno uzbudljivo iskustvo. Praćenje igre uživo i klađenje na trenutne situacije dodaje napetost i uzbuđenje, što može biti vrlo zabavno i zanimljivo.

Uspješno klađenje uživo zahtijeva pažljivo praćenje događaja, brzo donošenje odluka i dobro poznavanje esporta. Ono može biti vrlo isplativo za igrače koji su dobro upućeni u različite esport igre i imaju dobar osjećaj za analiziranje situacija u stvarnom vremenu.

Uz sve navedene prednosti, klađenje na esport uživo postaje sve privlačnije kao oblik zabave i potencijalno profitabilne aktivnosti za igrače koji su strastveni o esportu i dobro upućeni u gaming svijet. Besplatni prijenosi esport događaja online igraju ključnu ulogu u promicanju klađenja uživo, omogućujući igračima da uživo prate igre i tako povećavaju svoje šanse za dobitkom

Tipovi i analize esport događaja

Pratiti tipove i analize stručnjaka u klađenju na esport može biti izuzetno korisno jer pruža igračima dodatnu količinu informacija i pouzdanih statistika koje im mogu pomoći u sastavljanju listića. Stručnjaci koji se bave klađenjem na esport obično imaju veliku količinu znanja o igrama i samim igračima.

Njihove analize temelje se na brojnim faktorima poput statistike, formata natjecanja, povijesnih izvedbi igrača i taktičkih pristupa. Prateći njihove tipove, možete povećati svoje šanse za uspješno klađenje na esport. Osim toga, praćenje stručnjaka smanjuje rizik od gubitka novca jer dobivate dodatne informacije koje mogu potvrditi vaše odluke ili vas usmjeriti prema drugim okladama. Klađenje na esport može biti izazovno jer se rezultati igre mogu mijenjati iznenada, ali prateći analize stručnjaka, igrači mogu smanjiti taj rizik.

Stručnjaci često primjećuju aspekte igre ili igrača koje prosječni gledatelj možda ne primijeti. Njihove analize mogu otvoriti nove perspektive i pružiti dodatne uvide u stvarne šanse i potencijalne ishode igre. Praćenje stručnjaka i njihovih analiza pomaže igračima da bolje razumiju esport i njegove različite aspekte te im pruža svojevrsnu edukaciju i dublje znanje o igrama, timovima i igračima.

Uz sve to, igre se konstantno mijenjaju i nadograđuju, a za to su zaslužni takozvani patchevi ili zakrpe. Tako možda neki tip oklade koji je prije bio jako isplativ u budućnosti to neće biti jer je došlo do promjene u samoj igri. Tu vam također pomoć stručnjaka može biti jako bitna jer će vas usmjeriti i objasniti vam sve novitete u igri.

Zaključak

Igranje automobilističkih igara
Foto: Shutterstock

Klađenje na esport je relativno nov, ali brzo rastući tip klađenja koji je privukao pažnju ljubitelja igara i sportskog klađenja diljem svijeta. Esport je doživio ogroman rast popularnosti zahvaljujući tehnološkom napretku, društvenim mrežama, podršci sportskih organizacija i kvalitetnim prijenosima uživo. Igre poput League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 i Fortnite postale su vrlo popularne, s ogromnom bazom gledatelja i impresivnim nagradnim fondovima.

Uz besplatne prijenose esport događaja online, gledatelji mogu pratiti igre i stjecati dublje znanje o esportu, što pomaže u donošenju boljih i točnijih oklada. Uz spomenute prijenose uživo, i samo klađenje na esport uživo je sve popularnije, omogućujući igračima donošenje oklada tijekom trajanja odabranog događaja.

Sve to doprinosi uzbuđenju, zabavi i profitabilnosti u klađenju na esport. Pratiti tipove i analize stručnjaka pri klađenju na esport je također bitno jer pruža dodatne informacije i znanje o igrama i igračima. Stručnjaci koriste brojne faktore za analizu, poput statistike, povijesnih performansi i taktika, što pomaže igračima da donose bolje odluke pri klađenju.

U ovom sam vam tekstu naveo neke korisne smjernice za klađenje na esport, a vjerujem da biste uz njih zaista mogli bilježiti bolje rezultate prilikom klađenja.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)