Uspješno klađenje na bejzbol

Hrvoje
6 kolovoza, 2023
972 pregleda
klađenje na bejzbol

Bejzbol definitivno ne spada među najpopularnije sportove u Hrvatskoj, no klađenje na bejzbol nije ništa neubičajeno jer postoji jedan solidan broj ljubitelja tog sporta u državi. Iako su možda u manjini jer većina igrača preferira nešto popularnije sportove kao nogomet, košarku i tenis, smatram da vrijedi spomenuti neke smjernice koje mogu pomoći da vaše klađenje na bejzbol bude uspješnije.

U njima ću prvo navesti osnovna pravila bejzbola kako biste u potpunosti znali kako uopće funkcionira taj sport, a zatim ću pokušati reći nešto više o samom klađenju na njega i kako odabrati ligu, klub ili događaj na koji postaviti okladu. Uz to, spomenut ću na što morate obratiti pozornost kod tog odabira kako biste si povećali šanse za dobitkom.

Pravila bejzbola

Bejzbol je popularan američki sport koji se igra širom svijeta. Igrači se nadmeću koristeći lopticu te drvenu ili metalnu palicu, s ciljem postizanja bodova pomoću trčanja oko četiri baze. Evo osnovnih pravila koje morate znati za klađenje na bejzbol:

 • Timovi i postava: Bejzbol se igra između dva tima, svaki s devet igrača. Najistaknutiji igrači u timu su bacač i udarač.
 • Teren: Bejzbol se igra na terenu koji je oblika dijamanta, koji se sastoji od četiri baze postavljene u obliku romba.
 • Početak igre: Igra počinje kad bacač baci lopticu prema udaraču. Udarač pokušava pogoditi lopticu i trčati prema prvoj bazi.
 • Udarac (Hit): Udarač postiže Hit kad uspješno udari lopticu i trči prema prvoj bazi prije nego što obrana uhvati lopticu ili je prebaci na prvu bazu. Igrač može zauzeti prvu, drugu ili treću bazu nakon udarca te ostati na njoj. Ako optrči sve četiri baze, osvaja bod za svoju ekipu, a to se naziva Homerun.
 • Osvajanje boda (Run): Kada igrač udari lopticu, on ili njegov suigrač koji je prethodno zauzeo neku od baza moraju doći do četvrte baze kako bi postigli bod. Obrambeni igrači pokušavaju zaustaviti igrača da dođe do baze tako što će ga uhvatiti i dotaknuti lopticom.
 • Strike: Svaki neuspješni pokušaj udarca loptice udaraču dodijeljuje jedan Strike. S tri Strikea igrač je izbačen.
 • Ball: Ako bacač nepravilno baci lopticu prema udaraču, dobiva jedan Ball. S četiri Balla, udarač automatski zauzima prvu bazu.
 • Izbacivanje igrača (Out): Igrač može biti Out ako skupi tri Strikea, ako ga obrana dodirne lopticom prije nego što stigne do baze, ako je loptica prebačena na bazu prije njega ili ako jedan od obrambenih igrača uhvati “živu” lopticu nakon njegovog uspješnog udarca.
 • Promjena strana: Nakon tri Outa, obrana prelazi u napad, a napadačka momčad preuzima obrambenu ulogu.
 • Izmjene: Tijekom igre, treneri timova mogu izmijeniti igrače u postavi i koristiti zamjene prema potrebi.
 • Inning: Bejzbol se sastoji od devet svojevrsnih perioda, zvanih Inning. Ako rezultat ostane izjednačen nakon devet odigranih Inninga, igra se nastavlja dodatnim Inningom kako bi se odredio pobjednik.
 • Foul lopte: Ako udarač lopticu izbaci izvan granica igrališta iza sebe, to se smatra Foul loptom. Udaraču se tada piše Strike, osim ako je već na dva Strikea. Tada ne biva izbačen, već nastavlja s udaranjem.
bejzbolski stadion
Foto: Pixabay

Koje su najpopularnije lige na svijetu?

Najpopularnije lige u bejzbolu su obično one koje imaju najveći broj gledatelja, najjače timove i najpoznatije igrače. Upravo zato su te lige ujedno najpopularnije i kada je klađenje na bejzbol u pitanju. Evo nekoliko najpopularnijih liga na svijetu:

 • Major League Baseball (MLB) – Sjedinjene Američke Države i Kanada: MLB je najprestižnija i najpoznatija bejzbolska liga na svijetu. Sastoji se od 30 timova podijeljenih u Nacionalnu ligu (NL) i Američku ligu (AL). MLB privlači ogroman broj gledatelja, a utakmice ovog prvenstva redovito su praćene i izvan Sjeverne Amerike.
 • Nippon Professional Baseball (NPB) – Japan: NPB je najjača liga u Japanu i jedna od najpopularnijih bejzbolskih liga izvan Sjeverne Amerike. Igrači u NPB-u često su iznimno talentirani, a japanska ljubav prema bejzbolu čini ovu ligu vrlo popularnom.
 • Cuban National Series – Kuba: Kuba ima bogatu bejzbolsku tradiciju, a Cuban National Series je najviši nivo bejzbolskog natjecanja u zemlji. Ova liga ima velik broj obožavatelja i proizvela je mnoge svjetski poznate igrače.
 • Korean Baseball Organization (KBO) – Južna Koreja: KBO je najjača bejzbolska liga u Južnoj Koreji i uživa veliku popularnost u zemlji. Utakmice KBO lige privlače mnoštvo gledatelja i često su praćene s velikim zanimanjem.
 • Liga Mexicana de Beisbol (LMB) – Meksiko: LMB predstavlja najviši nivo bejzbolskog natjecanja u Meksiku. Liga je osnovana je 1925. godine i ima dugogodišnju tradiciju te bogatu povijest.

Najčešći tipovi oklada na bejzbol

baza na terenu za bejzbol
Foto: Pixabay

Kao svaki sport, tako i klađenje na bejzbol ima svoje neke najčešće tipove oklada koje možete pronaći u kladionici. Ti su tipovi oklada sljedeći:

 • Oklada na pobjednika: Oklade na pobjednika su najjednostavniji tip oklada na bejzbol. Igrači biraju koji će tim pobijediti utakmicu, a bejzbol je sport u kojem utakmica ne može završiti neriješenim ishodom, tako da igrači ovdje imaju samo dvije opcije.
 • Hendikep poena: Oklade na hendikep poena slične su hendikep okladama u drugim sportovima. Ovdje se dodjeljuje prednost ili nedostatak ekipi u broju bodova prije početka utakmice. Na primjer, ako je hendikep za tim A -1.5, to znači da tim A mora pobijediti s najmanje 2 boda razlike kako bi oklada bila uspješna.
 • Više ili manje poena: U ovom tipu oklade, igrači predviđaju ukupan broj poena koji će biti postignut na utakmici. Igrači odlučuju hoće li zbroj bodova premašiti ili biti ispod zadanog broja poena koji postavlja kladionica.
 • Ukupan broj poena po inningu: Igrači se mogu okladiti koliko će ukupno pogodaka biti postignuto u određenom inningu.

Klađenje na bejzbol uživo

Klađenje na bejzbol uživo sve je popularnije među igračima jer nudi nekoliko ključnih prednosti za uspješnije klađenje. Igrači imaju pristup aktualnim informacijama i situaciji tijekom utakmice, što omogućuje bolje oklade i veću prednost nad kladionicom. Bejzbol je i specifičan sport jer je puno pauza u kojima igrači mogu postaviti svoje oklade, bez brige da neće stići ili da će ponuda biti blokirana.

No, kada utakmica traje, bejzbol je sport u kojem se stvari brzo mijenjaju, pa je klađenje na bejzbol uživo odlično za prilagodbu oklada u skladu s novim informacijama. Ova vrsta klađenja omogućuje igračima da iskoriste strategiju osiguranja oklada (hedging) kako bi smanjili rizik u slučaju nepredviđenih situacija. Također, klađenje na bejzbol uživo dodaje uzbuđenje tijekom gledanja utakmice jer igrači mogu sudjelovati u akciji, pratiti rezultate uživo i vidjeti kako se njihove oklade razvijaju tijekom vremena.

Unatoč brojnim prednostima, klađenje na bejzbol uživo isto tako može biti rizično. Spomenute brze promjene u utakmici gdje jedan udarac može promijeniti čitavu situaciju mogu dovesti i do brzih gubitaka, pa je važno biti strpljiv i pažljivo pratiti utakmicu kako bi se donosile dobro promišljene odluke tijekom live klađenja. Kombinacija opreznog pristupa i strateškog razmišljanja može pomoći igračima da iskoriste prednosti klađenja na bejzbol uživo i postignu uspješnije rezultate.

Klađenje na bejzbol uživo omogućuje igračima da prate izvedbe pojedinih igrača, što je jako bitno za ovaj sport, ali da prate i promjene u postavama, ozljede te sve situacije koje se događaju tijekom utakmice.

Tipovi i analize

Tipovi i analize prognozera i stručnjaka igraju ključnu ulogu u pomoći ljubiteljima kladionice u postizanju uspješnijih rezultata pri klađenju na bejzbol. Stručnjaci koji se bave bejzbol analizama koriste različite statističke podatke, prethodne rezultate, izvedbe igrača i ostale bitne informacije kako bi stvorili precizne i pouzdane prognoze za nadolazeće utakmice. Analitički pristup klađenju može pomoći igračima da donose bolje odluke i smanje rizik od gubitaka. U prilog analizama i tipovima svakako ide i činjenica da se u bejzbolu vodi jedan impresivan broj različitih statistika koje mogu biti od koristi.

Jedan od ključnih faktora koji analitičari i prognozeri uzimaju u obzir pri prognoziranju bejzbolskih utakmica je međusobni omjer bacača. Bacači igraju ključnu ulogu u ishodu utakmice, stoga analitičari prate njihovu formu, statistike, uspjeh u odnosu na protivničke igrače, pa čak i performanse na određenim stadionima. Drugi važan aspekt u analizama su stanja momčadi i ostalih igrača. Ozljede igrača, promjene u postavi i forma sigurno su među najvažnijim podacima za donošenje odluka o okladama. Stručnjaci prate najnovije vijesti i informacije o momčadima kako bi imali sveobuhvatan uvid u stanje svake ekipe prije klađenja.

Uz to, analize mogu obuhvatiti i faktore kao što su vrijeme i uvjeti za igru. Bejzbol je sport koij je jako osjetljiv na vanjske uvjete, pa mogućnost kiše ili jake vrućine može utjecati na ishod utakmice. Raznolikost analitičkih pristupa u klađenju na bejzbol omogućuje igračima kladionice da odaberu strategiju koja najbolje odgovara njihovim preferencijama i pristupu. Kombinacija analitičkog razmišljanja, stručnih prognoza i temeljitog istraživanja može pomoći da povećate svoje šanse za uspješnim klađenjem na bejzbol.

bacač u bejzbolu baca lopticu
Foto: Pixabay

Zaključak

Iako bejzbol definitivno ne spada među najpopularnije sportove u Hrvatskoj, klađenje na ovaj sport nije neobično jer postoji solidan broj njegovih ljubitelja u državi. No, prije nego što se odlučite postaviti neku okladu na ovaj sport, trebali biste znati njegova pravila i pritom odabrati neku od liga koje vam najviše odgovaraju.

Klađenje na bejzbol može biti uspješnije uz pomoć analiza i prognoza stručnjaka. Stručnjaci koriste statističke podatke, povijesne trendove i performanse igrača kako bi stvorili pouzdane prognoze za nadolazeće utakmice. Ove analize omogućuju igračima kladionice veću prednost nad njom samom. Važno je pratiti faktore kao što su međusobni omjer bacača, stanje momčadi i igrača te vremenske uvjete koji mogu utjecati na ishod utakmice.

U ovom sam tekstu naveo neke od najboljih smjernica za klađenje na bejzbol, a pritom sam pokušao i dati neke od korisnih savjeta za taj tip klađenja. Nadam se da ste uspjeli naučiti nešto novo o ovom sportu i da ćete na osnovu napisanoga dati priliku često podcijenjenom bejzbolu koji može biti jako isplativ.

Autor Hrvoje

Moje ime je Hrvoje i s obzirom na dugogodišnje osobno iskustvo u igrama na sreću, dajem si na pravo da se nazovem stručnjakom za klađenje, kladionice i sve vezano za to :)